En del av Aftonbladets avslöjanden om Kommunal handlade om hur personalen behandlats i det egna bolaget Lyran. KA kan berätta att det funnits signaler inom Kommunal om dålig arbetsmiljö på Marholmen i flera år. 2013 hölls en utbildning för regionala fackliga ombud på Marholmen. Några av dem pratade med personalen.

– De berättade att de hade haft tillsvidareanställningar, men blivit uppsagda och i stället anställda på timmar. De var fruktansvärt rädda, de visste vad som hände om man pratade med någon från facket, att då hade man kanske inte sitt jobb kvar, säger Jesper Gullstrand, en av de före detta förtroendevalda.  

 

KA GRANSKAR: Vart tog pengarna vägen?

 

Han och några till skickade en skrivelse via sina avdelningsordföranden till förbundskontoret, där de uppmanade Kommunal att ta tag i det som kommit fram. Det hamnade i dåvarande förbundskassör och styrelseordförande i Lyran Anders Bergströms knä. 

– Vi fick tillbaka att vi inte hade något med det att göra, att det är ett fristående bolag och vi skulle inte lägga oss i det. Svaret kom från Anders Bergström, via min avdelningsordförande, säger Jesper Gullstrand.

En annan av de förtroendevalda minns det som att de fick någon form av svar och redogörelse, men att hen uppfattade det som att frågan inte togs på allvar. 

KA har pratat med flera som har arbetat på Lyran genom åren och som vittnar om dålig arbetsmiljö. 

– Det är skrämmande att man jobbade för ett företag som Kommunal ägde, när det hela gick ut på att betala dåligt och låta personalen slita arslet av sig. Alla tassade på tå för att man inte visste vad man hade för jobb nästa månad, om man hade det kvar, säger en person som arbetat på Lyran i många år.

Det har även varit flera ärenden där Hotell- och restaurangfacket och Handels varit inkopplade.

Aftonbladet har avslöjat att en chef på Marholmen anklagades för sexuella ofredanden av tre anställda. Det pågick under 2012 men uppdagades i början av 2013. Flera av dem som arbetade då berättar för KA hur illa de tycker att det sköttes, bland annat att tjejerna misstänkliggjordes av ledningen.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal: ”Vi litade på Anders”

 

Till slut anlitade Lyran en konsult som skulle prata med alla anställda. Konsulten hette Elisabet Brolin och hade fram till 2012 varit personalchef på Kommunal. Nu drev hon eget företag. Hon har dessutom varit sambo med Anders Bergström.

– Jag tycker det var ett ganska olämpligt val. Vilket förtroende hade man för att tala ut för henne? Det kändes ju som att vad man än sa så ligger det på Anders Bergströms bord nästa dag, säger en av de före detta anställda.

Elisabet Brolin tycker inte att det är konstigt att hon anlitades av Lyran.

– Jag tror att det var min kunskap och erfarenhet som gjorde att jag blev inkopplad. Det var Lyrans vd som gav mig det jobbet, i den frågan hade jag ingen som helst kontakt med Anders, säger Elisabet Brolin.   

I den åtgärdsplan som Kommunal presenterat efter skandalerna ingår att en funktion för att larma om missförhållanden ska finnas på plats senast i april. Kommunal uppmanar anställda och förtroendevalda att berätta om sådant som de reagerat på. Men när KA besöker Marholmen strax efter att skandalerna börjat lägga sig dröjer det inte länge förrän stämningen förändras. De vi pratar med blir avbrutna under olika förevändningar och marknadschefen är aldrig långt borta för att berätta för oss om satsningarna som gjorts. Efteråt får vi veta att personalen blivit tillsagda att inte prata med oss. 

Lyrans styrelseordförande Johan Hessius säger att deras policy har varit att frågor om verksamheten tas med honom, men att det inte innebär att personalen inte får prata med media om hur de har det.

 

LEDARE: Därför granskar vi Kommunals bolag

 

KA har försökt få en intervju med både Anders Bergström och Lyrans numera sparkade vd Raffaello Di Schiena, men de har avböjt. Rent formellt har arbetsmiljöansvaret inte legat på Kommunal och det har varit frivilligt för Lyran att använda sig av de policyer som Kommunal har i personalfrågor. Men Kommunals förste vice ordförande Per Holmström, som efter skandalerna nu sitter i Lyrans styrelse, säger att arbetsmiljön är en av de saker som de kommer att titta på nu.

– Som fackförbund ska självklart de bolag vi är inblandade i ha en god och bra arbetsmiljö. Jag känner inte till att det gjorts skrivelser till förbundet om arbetsmiljön. Men nu har vi fått vetskap om att det finns synpunkter och det är sådana saker som vi kommer titta på, säger Per Holmström. 

Han tycker inte att det är anmärkningsvärt att Elisabet Brolin anlitades. 

– Hon hade varit personalchef på Kommunal och åtog sig den typen av uppdrag efter att hon gått i pension. Man gjorde väl den bedömningen att man ville få det bra för personalen så fort som möjligt och hon kände till verksamheten, säger han.