Det var i går som Norrländska socialdemokraten skrev att Tobias Baudin nämns som en av de hetaste kandidaterna att ta över efter Annelie Nordström vid kongressen i maj.

Till Kommunalarbetaren säger Tobias Baudin att han trivs fantastiskt bra som vice ordförande för LO och inte haft en tanke på att gå tillbaka till Kommunal.

– Ingen kunde förutse vilken situation Kommunal skulle hamna i och då har jag sagt att om det visar sig att det finns ett brett stöd för mig måste jag självklart ta mig en ordentlig funderare.

Tobias Baudin säger att han vet att hans namn förekommer i diskussioner och han har fått frågan om han kan tänka sig att ställa upp i valet av ny ordförande.

Är det från Norrbotten du har fått frågan?

– Det tänker jag inte säga. Jag har fått frågan från lite olika delar av landet.

Han säger dock att han har haft en dialog med sektionen i Luleå, där han kommer ifrån, och avdelning Norrbotten.

Har du stöd därifrån?

– Vi har inte pratat så i detalj. Kommunal Norrbotten håller på nu att prata ihop sig med sina medlemmar och ytterst är det ju medlemmar och kongressombud som ska bestämma vilken ledning de ska ha.

Hur skulle det kännas att komma tillbaka till Kommunal, som ordförande, efter skandalerna?

– Det får vi kanske återkomma till när vi landar i framtiden, jag vet inte hur brett stöd jag har och om det visar sig att jag har ett brett stöd så ska jag ge svar på den frågan. Oavsett vem som blir ordförande i framtiden har den personen ett jätteviktigt uppdrag att fortsätta jobba med att återbygga medlemmarnas förtroende, det är absolut avgörande.

Inez Thomasson-Olofsson, ordförande för Kommunals sektion i Luleå, säger att Tobias Baudin kommer upp till Luleå nästa vecka och då ska de föra diskussioner och ställa frågor till honom om det här.

– Jag har pratat med Tobias och han säger att får han ett stöd från hela landet så kan han tänka sig att ställa upp.

Är du en av dem som ställt frågan till honom?

– Nej, jag har inte ställt frågan. Jag har vare sig sagt bu eller bä till honom utan vi tar diskussionen när vi ses.

Avdelning Norrbotten har ju uttalat att hela ledningen bör avgå, vad skulle göra Tobias lämplig i stället?

– Det jag kan tänka mig själv är att han är ju kommunalare och han har inte varit med i krissituationen. Det är väl till hans fördel.

Kommunalarbetaren har försökt få en kommentar från förbundets valberedning men hänvisas till sammankallande Lena Byström, som inte gått att nå under dagen. Vi har även sökt Zara Leghissa, ordförande för avdelning Norrbotten, utan framgång.