Hur känns det att stå i fokus?

– Det är alltid lite läskigt att se sig själv, man får leva med det man har sagt. Men jag tycker inte att jag har gjort bort mig.

Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival i januari. Vad tycker du om resultatet?

– Bra. Man får en bild av vad det går ut på att jobba fackligt. Jag hoppas att man får en bra bild av fackföreningsrörelsen.

Är det en extra viktig film just nu med tanke på vad som hänt i Kommunal?

– Ja, det är det här vi sysslar med. Det finns tusentals ombud där ute som sliter på det här sättet. Jag är inte ensam om att dra ett lass för medlemmarna. Men det här blir en mer korrekt bild av föreningen, Kommunal.  Filmen kommer ganska lägligt faktiskt men det var ju bara en slump att det sammanföll. Det var väl ingen som hade hoppats på att vi skulle hamna i den här situationen så klart.

Vad är filmens budskap, enligt dig?

– Jag hoppas man kan förstå vad det här går ut på. Vissa saker måste man förändra politiskt medan annat kan man förändra på arbetsplatsen och den svenska modellen som vi har haft har funkat väldigt bra och gör faktiskt det fortfarande men nu är den under attack rejält. Arbetsgivarsidan är ganska aggressiv. Jag vill att man ska förstå vilken kraft och möjlighet man har genom att vara med i facket. Vad är alternativet? Att man själv ska träffa ett avtal med en arbetsgivare? Det kommer inte att funka.

Är du orolig för vad din arbetsgivare kommer säga?

– Ja har inte funderat så mycket på det. Men jag är inte orolig, jag håller inte på med någon subversiv verksamhet, jag uttrycker min åsikt sen kan man ha andra åsikter. Jag säger vad jag tycker men jag gör det på ett schyst sätt.

Vad vill du att den som ser filmen får med sig?

– Jag hoppas att filmen kan öppna för en diskussion om vilken roll fackföreningsrörelsen spelar för människors liv och för samhället i stort. Det är det jag försöker prata om i filmen. Facket har historiskt varit en drivande kraft i att förändra människors villkor. Klassresan var det arbetarrörelsen som gjorde möjlig tack vare utbildning och reformer. Det skulle jag vilja att man diskuterade när man sett filmen. Det är vår uppgift att förvalta det och utveckla det. Men vill vi att det ska försvinna så kommer det att försvinna. Filmen kan nog ge lite råg i ryggen till andra. Det finns något därute som faktiskt fungerar. Trots alla skriverier så funkar ju faktiskt Kommunal väldigt bra.

Fotnot:filmens sajt kan man se var och när filmen visas framöver.