De borgerliga utspelen om sänkta löner avlöser varandra. Bara dagar efter Centerpartiet och Kristdemokraterna lanserar Liberalerna nu sitt förslag om startjobb.

Tanken är att unga under 23 år och nyanlända invandrare som varit mindre än fem år i Sverige ska jobba för mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Dessutom ska arbetsgivarna slippa betala in arbetsgivaravgifter och kollektivavtalade försäkringspremier.

”Vi vill nu sända en tydlig signal till parterna. För det fall denna avtalsrörelse misslyckas med att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden kommer Liberalerna ta politiska initiativ för att sänka ingångslönerna så att unga och nyanlända invandrare får chansen att komma in på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Jan Björklund och Erik Ullenhag från Liberalerna på Dagens Nyheters debattsida.

Partiet kritiserar också Kommunals krav på en extra lönesatsning på undersköterskor, och menar att LO-förbunden som vill höja lägstalönerna ”… inte tagit in hur svensk arbetsmarknad behöver förändras med fler enkla jobb.”

Kommunal i sin tur riktar skarp kritik mot Liberalernas utspel.

– Att blanda samman undersköterskornas rättmätiga krav på högre löner, med ett allmänt resonemang om ”enkla jobb” visar på djup okunskap om vad som ingår i undersköterskornas arbetsuppgifter och ansvarsområden, säger Johan Ingelskog, enhetschef på arbetsplats och avtalsenheten på Kommunal, i ett uttalande.