Kommunals handelsbolag Lyran konferens har stått i centrum för skandalerna som de senaste veckorna har skakat Kommunal. Lyran äger både konferensanläggningen Marholmen och restaurang Metropol Palais i Stockholm. Anders Bergström, som avgick som förbundskassör i Kommunal den 14 januari, var styrelseordförande i Lyran. I Kommunals åtgärdsplan som presenterats efter skandalerna, ingår att Lyran ska ses över och få en mer professionell hantering. Redan då hade en ny styrelseordförande, bolagsjuristen Johan Hessius, utsetts. Nu finns också en ny styrelse på plats. Den hade sitt första möte i onsdags. Den nya styrelsen består i övrigt av representanter från Kommunal, samt Annelie Karlsson-Lenksjö, som är vd för Svenska Jägareförbundet.

Det sista som Anders Bergström gjorde som styrelseordförande i Lyran var att avskeda vd:n Raffaello Di Schiena. Tillförordnad vd nu är platschefen på Marholmen, Ulf Östenius.

– Han trädde delvis in som det redan under hösten. Han är nu tillförordnad ansvarig för bolaget, det gäller tills vidare, säger Johan Hessius, styrelseordförande i handelsbolaget Lyran.

Ulf Östenius var med på den uppmärksammade resan till London, där Lyrans ledning och styrelse bodde på dyrt hotell och åt och drack på lyxiga restauranger. På frågan om hur Kommunal tänker kring att han nu är ansvarig för Lyrans verksamhet, säger Kommunals förste vice ordförande Per Holmström att de inte har gått in på personer ännu.

– Nu tänker vi så att styrelsen har haft ett möte och lagt upp en plan för hur vi ska jobba. Vi kommer lyfta på alla stenar som finns och gå in och se vad som behöver rättas till, enligt de ägardirektiv vi har, säger Per Holmström.

I Kommunals åtgärdsplan ingår att den nya styrelsen för Lyran ska se över om bolaget bör omvandlas till ett aktiebolag. I ett handelsbolag är insynen mycket mindre. Bland annat behöver man inte registrera alla styrelseledamöter, bara firmatecknare, de så kallade prokuristerna. Dessutom behöver inte handelsbolag göra årsredovisningar, som ger insyn i ekonomin.

– Ett aktiebolag är en vanligare och modernare bolagsform. Lagen kring handelsbolag är ganska enkel och driften styrs av vad parterna kommer överens om. I ett aktiebolag är man skyldig att leverera olika saker till Bolagsverket och det skapar en transparens. Mycket talar väl för att man landar där, men jag vill inte föregripa det, säger Johan Hessius.

Den nya styrelsen kommer till en början att ses ganska ofta. Nästa möte hålls redan nästa vecka. Styrelsen kommer också att besöka Marholmen, eftersom alla inte har varit där.

Lyrans nya styrelse

Styrelseledamöter

Johan Hessius, ordförande
advokat och delägare på Advokatfirman Lindahl
Karin Hagman
kommunikationschef Kommunal
Per Holmström
förste vice ordförande Kommunal
Daniel Minton
lokalkontorschef på Kommunal Stockholms Län

Styrelsesuppleanter

Rolf Larsson
ledamot i Kommunals förbundsstyrelse
Annelie Karlsson-Lenksjö
vd Svenska Jägareförbundet
Camilla Jansson
controller Kommunal

Dessutom kommer det finnas fyra firmatecknare, så kallade prokurister. De är Johan Hessius, Per Holmström, Kommunals ekonomichef Niklas Rengen och avtalssekreteraren och andra vice ordföranden Lenita Granlund.