Åsa Olars vill inte tala med Kommunalarbetaren, men till Dalarnas Tidning betonar hon att sektionen inte är ute efter att försvåra för nyanlända inom vården.

Det handlar om två läkare från Syrien och Eritrea som båda har sexårig läkarexamen, praktik, specialisering och yrkeserfarenhet som läkare innan de kom till Sverige, berättar Dalarnas Tidning.

Arbetsförmedlingen kontaktade landstinget. Läkarna testades och och de fick vikariat som undersköterskor vid landstingets resursgrupp.

Landstinget är så nöjda med läkarna att de nyligen fick förlängda vikariat.

Detta har Kommunals sektion ifrågasatt. Sektionen tycker att landstinget hanterar nystartsjobb på fel sätt. Falusektionen är emot att läkarna tar arbete som undersköterskor istället för att dessa jobb erbjuds till Kommunals medlemmar som har rätt kompetens.

– Landstinget ska inte agera på ett sätt som skapar undantryckningseffekter för vårt kollektiv. Nu får de här personerna jobb, samtidigt har vi i Kommunal medlemmar i länet som inte får jobb, säger Åsa Olars till Dalarnas Tidning.

Hon tycker inte att medicinskt utbildade läkare är tillräckligt kvalificerade som undersköterskor.

– Det är svårt att jämföra utbildningar. Undersköterskor är proffs på omhändertagande och omvårdnad. Det är inte doktorerna. Därför menar vi att vikariaten ska gå till utbildade undersköterskor, säger Åsa Olars till Dalarnas Tidning.

Kommunal har nu begärt förhandlingar om de två vikariaten.

– Vi får se vad det leder till. Sista ordet är inte sagt. Med detta vill vi skydda våra medlemmars intressen. Det här handlar inte om att vi vill stoppa nyanlända. Vi är för fler nyanlända i vården. Vi ska ta tillvara de nyanländas kunskaper. Men vi ska göra det på rätt sätt, säger Åsa Olars till Dalarnas tidning.

Resursgruppens chef, Anitha Sjöstrand Benktson säger till tidningen att Kommunals påståenden är befängda. Hon tycker att läkarnas vikariat är ett gott exempel på god integration.

Läkarna väntar på beslut från Socialstyrelsen om kompletteringar som behövs för att få svensk läkarlegitimation. Under tiden får de chans att behålla kontakten med vården och lära sig det svenska sjukvårdssystemet, tillägger Anitha Sjöstrand Benktson.