Helen Karlsson och Reidun Nilsson.

Vid matplatsen på Ekedals fjärde våning är det stor uppståndelse. Utrymmet är fyllt av nyfikna som kommit från sina lägenheter för att vara med. I ena hörnet står fritidsledaren Emma Pekár och vispar våffelsmet medan undersköterskorna Helene Karlsson och Annika Thool hjälps åt att ställa i ordning för fika. Men de som drar till sig mest uppmärksamhet är de unga tjejerna med alla grejerna. Vid ett av matborden har tre stylistelever dukat upp nagelbad, massageoljor, filar och lack i olika färger. Framför dem sitter tre förväntansfulla ”kunder” och sträcker fram sina händer. 

– Vi ska börja med ett uppmjukande bad för händerna, säger Alice Evegård till Ella Olander.

Manikyrfesten som genomförs denna dag är ett exempel på vad det kan innebära att ha en fritidsledare anställd på ett äldreboende. Händelsen ingår i ett drömprojekt som Emma Pekár dragit i gång, där alla de äldre uppmuntrats att formulera sin dröm. Med hjälp av övrig personal försöker hon sedan hitta sätt att uppfylla önskningarna.

Hittills har det gått över förväntan. En man har fått åka raggarbil tillsammans med sin fru. En dam har återsett rosenbuskarna som hennes man en gång i tiden planterade i deras trädgård. En annan har varit på en plantskola, någon fikat på stan – och en dam har till och med fått åka helikopter. Med finurliga lösningar drivs projektet utan budget.

– Livet är ju inte slut bara för att man flyttar in på ett äldreboende. Det är bara ett annat sätt att bo, resonerar Emma.

 ”Vi märker att de äldre känner sig sedda och mår bra. Och när de är glada är vi glada.”

Annika Thool har jobbat som undersköterska i 23 år och är anställd på kommunägda Ekedal sedan det öppnades för tre år sedan. Hon och kollegan Maud Bolms menar att det är bra för alla att ha Emma i huset.

– Det är helt underbart. Hon kan ordna det som vi inte har tid och möjlighet till, säger Annika.

– Vi märker att de äldre känner sig sedda och mår bra. Och när de är glada är vi glada, tillägger Maud.

Enhetschef Carina Lindström säger att det visserligen kostar en del att ha en fritidsledare anställd, men att det också ger mycket tillbaka.

– Det handlar om ett värdigt liv. Jag tycker att man ska få ha det, säger hon.

Vid manikyrbordet har Birgit Renners naglar börjat gnistra i glittrigt rödbrunt medan Ella Olander tackar varmt för handmassagen. Hon lämnar plats för nästa ”kund” och ansluter till våffelkalaset.

Det enda som drar ned stämningen runt fikaborden är att damen som önskat sig en smink- och manikyrfest inte finns med. Efter att ha blivit sämre under en period avled hon kvällen innan festen blev av.

– Det är väldigt sorgligt att hon inte fick vara med, men ändå fint att hon höll kvar vid sin önskan in i det sista. Hon skapade en dröm som flera andra hängde på. Och det är ju frukten av den vi ser nu, säger Emma.

Så sätter du guldkant på de äldres tillvaro

● Kontakta yrkesskolor i närheten, typ stylistprogram, frisörskolor eller kanske restaurangprogrammet för lite fin mat. 
● Se det enkla som det viktiga. Har man ett fik i huset – gå dit på dejt med någon. Det tar inte lång tid.
● Att lämna ut en lapp där de äldre skriver ner sin önskan är ett fantastiskt sätt att få reda på vad de vill. 
● Kontakta PRO, SPF, Röda Korset och liknande organisationer, de vill ofta göra så mycket mer än vi kan ana. Bara de får frågan.

Drömlika exempel

Hittills har bland annat följande drömmar gått i uppfyllelse på Ekedals äldreboende:
Cadillactur med frun. 
Besök vid gamla bostaden.
Fika på stan med Emma.
Helikoptertur.
Besök hos hästar i ett stall.
Fisklunch med tillhörande vitt vin.
Busstur och besök i en blomsterbutik.