Sedan skandalerna i Kommunal började rullas upp för snart två veckor sedan har över 10.000 medlemmar begärt utträde ur Kommunal. De två första dagarna begärde 1.400 medlemmar utträde. Några dagar senare hade siffran vuxit till 5.000, och i fredags (20 januari) kom mardrömssiffran på 9.600. Samma dag meddelade Annelie Nordström att hon avgår som ordförande på kongressen i maj, och en lång åtgärdsplan presenterades.

Vad det hade för effekt på medlemssifforna får vi inte veta – Kommunal har bestämt sig för att inte lämna ut nya siffror på medlemsutträden.

– Det är ett ganska komplext material att sätta sig in i, dels att det är tre månaders väntetid för att få gå ur och att vissa redan har tagit tillbaka att de vill gå ur. Vi kommer att presentera någon typ av helhetsbild i slutet av kvartalet, i mars någon gång, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på Kommunal.

Han säger att de inte längre följer siffrorna dag för dag men att de har ”kollat övergripande” och att medlemstappet har börjat plana ut.

– Det är inte den här jätteutvecklingen som var i början. Men jag kan ju säga att vi har passerat 10.000 som har begärt utträde. Det har fortsatt, men inte i samma takt, säger Jesper Pettersson.

Över 10.000, är det under 15.000?

– Det kan jag inte säga, jag vet faktiskt inte det själv.

Kommunal kommer ha någon form av återvärvningskampanj för att locka tillbaka de medlemmar som vill lämna förbundet. Den håller på att planeras just nu.