Den 22-åriga kvinnan skadades allvarligt på måndagsmorgonen då hon precis skulle gå av sitt pass på HVB-boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. Den misstänkte gärningsmannen är 15 år och ska ha attackerat kvinnan med en kniv. Hon avled senare på sjukhuset.

Under måndagskvällen besökte statsminister Stefan Löfven Mölndals kommunhus där kommunledning och polis möttes. Med på mötet fanns även Marie Skruf, regionalt skyddsombud som sedan måndagen fungerar som skyddsombud för HVB-boendet i Mölndal.

– Det är fruktansvärt det som hänt. Att arbeta ensam med ett gäng unga killar är inte okej oavsett om det är flyktingungdomar eller inte. Dessutom har de här ungdomarna en traumatisk bakgrund, vilket gör det ännu viktigare att personalen inte arbetar ensam.

Viktiga åtgärder som Marie Skruf pekar på är att larm ska finnas på boendena och att en plan ska finnas för hur hot och våld ska hanteras. Hon vill också se att personalen utbildas för att på ett säkert sätt kunna arbeta med människor som har traumatiska upplevelser bakom sig och lider av posttraumatisk stress. Av största vikt är också bemanningen, att man inte ska arbeta ensam.

– Vi har ställt krav på bemanningen på de boenden vi känt till. Vi vill se till att det på nätterna också finns en vaken jour, inte bara en sovande. Det är på nätterna som många mår som sämst och då är det viktigt att det finns personal att prata med, och att man är flera som kan hjälpas åt.

Kan det bli aktuellt med skyddsstopp om säkerheten inte är tillräcklig?

– Det kan jag inte ta ställning till idag. Eftersom det här är så nytt så måste vi sätta oss ned och prata om hur vi ska gå vidare. Just nu fokuserar vi på att få kontakt med arbetsgivaren och våra medlemmar som arbetar på boendet. Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med arbetsgivaren, men de knäpper bort våra samtal.

Kommunalarbetaren har försökt nå föreståndaren för HVB Livings HVB-boende i Mölndal, men får inget svar. Istället får vi kontakt med Staffan Alexandersson som sitter i ledningsgruppen för HVB Living och som utsetts som talesperson. Han bekräftar att ensamarbete förekommer på HVB-boendet. Men han menar också att de som arbetsgivare följer IVO:s, Institutionen för vård och omsorgs, regelverk.

– Vi följer IVO:s regler när det gäller schemaläggningen. Men vi måste ändå fundera över hur vi ska göra med det framöver. Man ska kunna både bo och arbeta på våra boenden och känna sig trygg, säger han.

Hur jobbar ni med säkerheten på era boenden?

– Vi arbetar med handlingsplaner för att förebygga hot och våld. Men man tror inte att det ska hända något sådant här.

Finns det larm på era HVB-boenden?

– Jag vet inte säkert hur det ser ut på just boendet i Mölndal. Men jag vet att vi bestämt att vi ska installera larm på de nystartade boendena som inte haft larm.

Varför har ni inte svarat när Kommunal försökt kontakta er?

– Jag har inte kunnat svara då när de ringt. Men nu sitter jag och ringer ikapp missade samtal.

Kommunal hade inte kännedom om att de hade medlemmar som arbetade på boendet förrän efter knivdådet. Detta trots att Kommunal under hösten arbetat med att kartlägga flyktingboenden där kommunalare arbetar runt om i landet.

– Det har tillkommit så många flyktingboenden de senaste månaderna så det har varit svårt att kartlägga alla. Det här boendet startades i september, men de kommunalmedlemmar som arbetar där började först i december och januari, säger Marie Skruf.

Ameli Andersson är ombudsman på Kommunals förbundskontor. Hon menar att det kan finnas fler HVB-boenden där kommunalare arbetar som Kommunal inte känner till.

­– Jag kan inte garantera att vi känner till alla HVB-boenden där medlemmar arbetar. Men vi har skickat tydliga riktlinjer till de lokala sektionerna om att de ska besöka flyktingboendena och ställa tydliga krav på säkerheten. Det finns en dubbel hotbild, hot kan komma inifrån boendet och samtidigt kan boendet vara utsatt för hot från det omgivande samhället.