Aktieposten ska vara värd strax under 3 miljoner kronor enligt uppgifter från ägardatatjänsten Holdings. Enligt den ska Kommunals hela svenska börsportfölj vara värd 385 miljoner kronor.

– Vi har tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, säger Sanna Tefke, vårdbiträde och arbetsplatsombud i Stockholm till Aftonbladet.

Vinster i välfärden har debatterats under många år i Kommunal. 84 procent av de privatanställda medlemmarna anser att överskottet av skattefinansierad verksamhet ska gå tillbaka till verksamheten och inte till vinstuttag, enligt en undersökning som Kommunal presenterades nu i januari.

Att en non-profitprincip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg slogs fast av förbundsmötet 2014.

Kommunals aktieinnehav i Attendo är en del i den värdepappersportfölj som förvaltas av Swedbank Robur, enligt nyhetsbyrån Direkt.

– Förbundet köper och säljer inte enskilda aktier. Aktier för cirka 200 miljoner kronor förvaltas diskretionärt* av Robur. Inflytande över dessa placeringar sker genom vårt placeringsreglemente, som följer FN:s globala uppförandekod och OECD:s riktlinjer.

Det säger Robin Ljungqvist, pressekreterare hos Kommunal till nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

– I likhet med andra fackförbund kan Kommunal som finansiell placering äga aktier i bolag där förbundets medlemmar är anställda.

Kommunals placeringsreglemente som gäller sedan 1 januari 2015 slår fast kapitalplaceringar ska ske med hänsyn till miljö, socialt ansvar och god etik.

Fotnot: Diskretionärt = efter eget omdöme.