Enligt Anders Jonsson finns ett gammalt informellt beslut på att i anslutning till kongresser i Kommunals världsinternational, PSI, utanför Europa ordnar förbundet ett par dagar med eget program som innehåller arbetsplatsbesök och möten med lokala fack i det landet.

– Detta gäller bara utanför Europa. Sedan jag började 2002 har det hänt två gånger, när PSI hade kongress i Canada 2002 och när PSI hade kongress i Sydafrika 2012.

I samband med kongressen i Sydafrika hade Kommunals delegation, som leddes av Annelie Nordström, ett par dagar på egen hand, då de bland annat besökte Krugerparken för safari.

Hotellnätterna betalade Kommunal, Safaribesöket skedde på arbetstid, utan att delegationen tog semester. Istället fick de traktamente från förbundet under vistelsen bland de vilda djuren. Inträdet på 500 kronor betalade dock var och en privat.

– Samma dag, på förmiddagen hade vi möte med lokala fack och med motsvarigheten till Sydafrikas arbetarskyddsstyrelse. Kanske vi borde ha tagit semester för den lediga eftermiddagen i Krugerparken, men detta är väl något av den subkultur som Annelie nu talar om att rensa upp i, säger Anders Jonsson.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström i stor intervju

 

Det normala enligt honom är att företrädare för Kommunal inte stannar borta på resan längre än nödvändigt.

– De är ofta upptagna med möten och förhandlingar i Sverige och har inte tid att stanna borta fler dagar än nödvändigt. Det är inte ovanligt att förtroendevalda av det skälet tackar nej till erbjudanden att representera Kommunal på kongresser och konferenser utomlands.

För egen del har han bara utnyttjat en resa till att stanna kvar på egen hand några dagar efter avslutat arbete.

– Det var i samband med en resa till Bali där vi skulle träffa asiatiska utvecklingsbanken. Då tog jag semester en vecka och stod för alla kostnader under dessa dagar själv.

I Kommunals resepolicy står att vid längre flygresor, med minst fem timmar i luften, kan Business Class-biljetter bokas. Annars är det Economy Class som gäller.

Om någon i familjen vill följa med på resan får denne stå för alla reskostnader själv, inklusive kostnader för uppehälle.

– Vi bokar våra biljetter långt i förväg och skickar en faktura till de medföljande som måste vara betald innan resan för att de ska få följa med, säger Anders Jonsson.

Samtliga resor som görs av ombudsmän i Kommunal måste godkännas av förbundsledningen. Om någon i förbundsstyrelsen ska resa utomlands ska detta godkännas av förbundsstyrelsen.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström avgår i maj

 

I fackförbundet Handels finns liknande regler om att resor måste godkännas av ledningen.

– Hos oss bokas alla resor i Economy Class. Och den tid som personen är på resmålet utöver det officiella programmet ska tas ut som semester utan rätt till traktamente, säger förbundets vikarierande internationella ombudsman, Karin Jungerhem,

Om någon familjemedlem eller annan har rest med som medföljande har de fått stå för sina egna kostnader inklusive resa och uppehälle.

LO uppdaterade förra året sin respolicy. Enligt den ska förbundsledningens flygresor bokas med billigast möjliga ombokningsbara biljett. Det kan ofta vara en biljett i en klass mellan Business Class och Economy Class.

Pressekreterare Sigrid Bøe säger att om någon följer med som reser privat tillämpar LO Skatteverkets regler. Det innebär att medföljande betalar 25 procent av boendet och i övrigt står för alla kostnader, inklusive hela reskostnaden själv.

– Om en LO-medarbetare kombinerar en resa i tjänsten med en privat vistelse tillämpas också skatteregleringen, resan till och från orten betalas av arbetsgivaren men alla övriga kostnader efter det att arbetet/uppdraget är avslutat får den enskilde stå för privat.

Enligt Sigrid Bøe är det mycket ovanligt med medföljande på resor. Det händer enligt henne inte heller ofta att någon stannar kvar för att semestra i samband med resan.

– Det har vi inte tid med på LO, säger hon.