Stefan har jobbat som vaktmästare på Kommunals förbundskontor på Hagagatan i Stockholm sedan 2002. I december förra året var han på den årliga jullunchen, som är obligatorisk att delta i. I förra veckan publicerade Aftonbladet sitt avslöjande om hur mycket julbordet kostat och att ledningen och förbundsstyrelsen efter julbordet 2014 fortsatt att festa för förbundets pengar. Snart började Stefans telefon att ringa.

– Det var folk som ringde och sa att du är med på nätet, på film. Man vet ju inte om det är grannar som ser det där och vad de tänker. Vet man vem jag är då ser man att det är jag, säger Stefan när KA träffar honom på Hagagatan mitt under Kommunals värsta kris.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström talar ut

 

Stefan syns både på stillbild och på en film som är tagen genom fönstret in på julbordet. På bilden sitter han och dricker kaffe. Rubriken var ”Hade spritfest för flera hundratusen kronor – medlemmarna fick betala”. Själv drack Stefan ingen alkohol alls på jullunchen eftersom han skulle köra hem. Han blev arg och ledsen och kände sig kränkt av att bli uthängd.

– Folk läser ju inte allt heller. Det kändes obehagligt, jag blev både förbannad och ledsen. Jag är bara anställd här, jag vet ju inte vad ledningen gör, säger Stefan.

Efter att Stefan hört av sig till Aftonbladet har de pixlat hans ansikte. Men han säger att det känns som att skadan redan är skedd.

Han tycker dock att Kommunal som arbetsgivare har hanterat situationen bra och han har varit i kontakt med ledningen. De som behöver stöd nu under krisen erbjuds det, och varje dag hålls ett stormöte för att informera personalen om vad som händer.

 

LÄS OCKSÅ: Ombudsman: Glöm inte allt bra vi gör

 

Stefan vill poängtera att han inte har uppfattat de årliga julluncherna som några spritfester. Inte så länge som han har deltagit i alla fall.

– Det är det definitivt inte. Sist var det en nubbe, öl, och en avec. Jag tycker att man kan ta bort alkoholen, det har jag funderat på innan, varför man ska ha det. Men jag kan tycka att det är fint av en arbetsgivare att visa uppskattning för det man har gjort under året, säger Stefan.

Han tycker att det är tråkigt att hela Kommunal dras över en kam, och säger att hans uppfattning är att de flesta anställda och förtroendevalda i Kommunal gör ett mycket bra arbete.

– Kommunal är en sak och ledningen och olika individer är en annan sak. Det är säkert många som mår dåligt nu, som ute på medlemscenter där de får en massa arga samtal. Jag tror det är svårt för folk att se skillnaden, de tänker att Kommunal är Kommunal, säger Stefan.