Finanskrisen 2008 slog ner som blixt från klar himmel för många. Inte minst bankerna. Eller? 

I The Big Short får vi följa en handfull börs- och fondmäklare som faktiskt hade koll på läget. Och som dessutom tjänade en rejäl hacka på bankkollapsen.

Filmen har ett dokumentärt tilltal och det är roligt när mästerkocken Anthony Bourdain och sångerskan Selena Gomez förklarar extremt komplicerade finansiella termer som derivat och bostadsobligationer. Även storstjärnorna Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale och Steve Carell gör habila insatser.

Även om huvudpersonerna faktiskt blir rika på finanskrisen blundar inte filmen för det faktum att miljontals förlorade sina jobb och bostäder. Att det dessutom var amerikanska skattebetalare som räddade många storbanker från konkurs gör det hela ännu lite värre. Det är snyggt och roligt berättat och jag lämnar salongen lite klokare över vad som faktiskt hände.