– Ett trygghetsavtal behöver inte innehålla pengar, säger han.

Vad skulle det annars innehålla?

– Man kan lösa det genom att införa någon annan slags trygghet i grunden, men jag vill inte föregå stadgeutredningens förslag.

Just Per Holmström är den som tillsammans med ekonomichefen Niklas Rengen fram till kongressen sköter om den förre förbundskassören Anders Bergströms arbetsuppgifter.

 

LÄS OCKSÅ: Sex medlemmar om avgångsbeskedet

 

Efter att Annelie Nordström i går (den 20 januari) meddelade att hon avgår vid kongressen som inleds den 31 maj står det klart att hennes fallskärm landar på drygt 2,1 miljoner kronor, eller 59 000 kronor i månaden under tre år, enligt nuvarande avtal om trygghetsersättning.

Hur förklarar du för medlemmarna att de här avtalen ska finnas?

– Om man varit förtroendevald ett visst antal år så bör det finnas någon form av trygghet när man inte blir omvald, men det här vill vi ju ändra på nu. Och det arbetet hade inletts redan innan allt det här hände, säger Per Holmström.

Om ersättningarna ändras, gäller det även dig om eller när du inte blir omvald?

– Så långt har vi inte hunnit prata. Jag personligen skulle gärna ändra på reglerna.

 

LÄS OCKSÅ: Lokal ordförande: De borde avgå direkt

 

Ställer du själv upp för omval på kongressen?

– Nu har vi fullt upp med att reda ut allt som har hänt. Det är så långt jag tänkt just nu. Men om någon vill nominera mig på kongressen så ska jag överväga det.

Annelie Nordströms fallskärm

Till skillnad från övriga i förbundsledningen har Annelie Nordström pensionsålder vid 65 år. Hon började senare än sina tre kollegor (inklusive Anders Bergström). Bergström har 60 som pensionsålder. Per Holmström och Lenita Granlund har 62 som pensionsålder.

Avtalet om trygghetsersättning säger att den  utgår under tre år till ledamot som har mer än fem år kvar till pensionen. Det är detta som gäller för Annelie Nordström som fyller 60 år efter kongressen.

För den som har mindre än fem år kvar till pension utgår ersättningen fram till pensionen. Det är tillämpligt på Anders Bergström.

För båda varianterna gäller att ersättningen är 78 procent av pensionsgrundande lön och minskas med andra inkomster.

Nordströms lön var förra året 75 839 kronor/månad.