I dokumentären ”Hem till varje pris” granskar journalisterna Jenny Widell och Tina Enström trenden att äldre i dag tvingas bo hemma, en följd av att var fjärde plats på äldreboenden försvunnit under 2000-talet. Detta gör att anhöriga måste ta större ansvar för de äldre men också att arbetet i hemtjänsten blir allt tyngre.

– Trailern för dokumentären har spridits och många som jobbar i hemtjänsten hör av sig och berättar att de tycker att det här är jobbigt. Det blir punktinsatser under hela dygnet och det gör att det blir många restider och mycket stress. Forskarna menar att när man får en så stor vårdtyngd så är inte hemtjänsten organiserad för det, man har inte hunnit med riktigt, säger Tina Enström till Kommunalarbetaren.

I dokumentären får vi till exempel möta pensionären Wiwi Heggblad som tog hem sin 95-åriga mamma Kerstin Johansson när hon inte fick plats på äldreboende. Wiwi vann till slut kampen mot kommunen och fick rätt till äldreboende i domstol.

Fotnot: Hem till varje pris visas i SVT 2 i kväll, tisdag den 19 januari, klockan 20.00.