Alla har vi hört uttrycket ”makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut.” Ändå väljer många att tro att det är personerna som det är fel på när sådant svineri som det på Kommunal uppdagas. Men har du någon gång snott en penna eller ett block eller vad som helst från jobbet så hade du antagligen lika gärna kunnat vara Annelie Nordström idag.

Annelie Nordström är säkert en utmärkt person som vill sina vänner gott. Och sådana är ju de flesta, och det är precis så korruptionen börjar. I en liten tjänst åt en vän. Kanske något så enkelt som att du fixar ett sommarjobb på ditt jobb åt ditt barn? Eller syrrans unge? Och när du sitter där på representationsmiddagen så har kanske någon glömt plånboken. Klart hon får ta ett glas vin till på kommunens bekostnad! Just det sistnämnda är korruption som jag gjorde mig skyldig till under min korta politiska karriär. Och sen blir det lite mer. Och lite mer.

Är det något vi människor är bäst på så är det att rationalisera vårt beteende inför oss själva. För visst är du berättigad till att ta de där blocken från jobbet eftersom du verkligen inte är uppskattad efter förtjänst och värd en mycket högre lön. (Något jag säkert håller med om, visst får få av oss den uppskattning vi förtjänar och jag skuldbelägger ingen som snor ett block, jag har själv gjort det.)

Men allt eftersom du avancerar på ditt jobb så finns möjligheten att byta upp sig från blocket. Kanske en resa, kanske några biljetter, eller ska du verkligen betala din telefon eftersom du använder den så mycket på jobbet? Och så vidare.

 

DEBATT: Stanna kvar – det är vi som är Kommunal

 

Till sist kanske du avancerar så högt att du börjar möta andra likadana – pampar. Och inte många kan stå emot. För det börjar ju så oskyldigt. Någon hjälper dig. Kanske med någon liten oskyldig sak, men du vill ju vara vänligt tillbaka. För det är så vi människor är skapta. Forskningen vet detta. Att det bästa sättet för mig att få vad jag vill ha av dig är att jag börjar med att ge dig något du vill ha. När jag sen vill ha den där lilla tjänsten är det mycket svårt att stå emot. ”Men hörru, jag hjälpte ju dig!”.

Det är därför företagen satsar miljarder på lobbyister. Deras enda mål är att korrumpera våra politiker och företagen vet att det är effektivt. Eller måste du kanske vara den där glädjedödaren som säger nej när man vill ta in en flaska vin till på Kommunals bekostnad. Ni har ju så trevligt. Vad gör väl en flaska vin? Och en till. Och en flaska whiskey. Och att bo gratis på ert konferenscenter. Så många timmar som du har lagt ner på ditt jobb!

 

LEDARE: Det här måste Kommunal göra

 

Visst finns det en möjlighet att Nordström är lämpad att ta tag i den här kulturen. Men vad jag sett så här långt så ger hennes svar mig inte den känslan. Därför måste hon bort. Och ledningen med henne. Men det hjälper inte att bara sätta in några andra och tro att de är bättre människor och att det därför inte kommer att upprepas. Det är klart att i början fungerar det. Så länge minnena är färska. Men så småningom så korrumperas även nästa. Och nästa.

Därför måste man ha regler som motverkar korruption. Att skriva ”att alkohol får användas men med måtta och sans” är jättedåligt och inbjuder till korrumpering. Man måste lämna så lite som möjligt tolkningsbart. Så istället kan man skriva att ett glas vin eller en öl är okej till maten. Eller kräva att alla alkoholhaltiga drycker betalas av den enskilde. Men det räcker inte heller.

Väldigt tydliga skrivelser som inte lämnar mycket öppet för tolkningar är en bra start. Men det räcker inte. För det finns lobbyister. Därför måste vi också sätta tidsramar på hur länge man kan ha en position som innebär makt. Själv tycker jag att 12 år som politiker är lagom. Det borde vara något liknande för en facklig ordförande. Men det räcker inte.

Vi måste också diskutera löner och ersättningar. Vänsterpartiet har infört regler så att ingen vänsterpartist kan få ut mer än 27 500 kronor i månaden på sitt politiska arbete. Jag tycker att det är fantastiskt bra. Ingenstans är det ju rimligt att folk sätter sina egna löner och förmåner. Och det bästa sättet att hantera löner är att knyta sin egen lön till någon annans. Tänk om ingen på ett företag fick tjäna mer än dubbelt så mycket som den som tjänar minst? Tänk om detsamma var sant i facken – att ingen får tjäna mer än dubbelt av det allra minsta man kan tjäna på kollektivavtalet? Det hade ju dessutom gett extra motivation att höja lägstalönerna.

Men det räcker inte heller. För till sist måste vi inse att man aldrig blir färdig. Nya försök kommer alltid göras för att korrumpera. För det finns starka krafter som vill detta. Som vill skaffa sig fördelar framför andra. Precis som man kanske gör en miljö-, genus- och klassanalys inför beslut så måste man också göra en korruptionsanalys. Man måste alltid diskutera korruption och vara vaken på hur den kan få inflytande igen. Och även om man gör allt detta så kommer vi säkerligen får se exempel på korruption igen. Men vi måste ju försöka. Och det här är en jävligt bra start. Sen återstår demokratiseringsarbetet.

 

Adam Blomgren