Hej kära medlem i Kommunal! Jag heter Daniel Hermansson och jobbar som fackligt förtroendevald inom bussarna.

Jag har full förståelse för att du är jättearg och tycker att det som hänt inom Kommunal sista dagarna är väldigt fel. Jag kan bara hålla med dig och beklaga att det är några som inte levt som de lärt.

Jag tror att vi som jobbar som arbetsplatsombud eller skyddsombud är lika arga som dig, men i detta läge är det viktigt att vi medlemmar håller ihop och inte visar vårt missnöje genom att lämna skutan.

 

LÄS OCKSÅ: Ombudsman: Glöm inte allt bra vi gör

 

Vi medlemmar skulle förlora ordentligt på att gå ur facket, vi har under våren och hösten en avtalsrörelse där i princip alla Kommunals avtal ska förhandlas om. Om vi nu lämnar Kommunal i vredesmod är det arbetsgivarna och arbetsgivarorganisationen som vinner på det. Om vi inte är enade som medlemmar är vi inte starka gentemot arbetsgivaren när vi kräver olika förbättringar i avtalen och högre lön för arbetstagarna. Vi kommer inte att kunna få igenom de krav vi kommer att ställa på arbetsgivarna och vårt stridsvapen – strejkrätten – blir inte mer värt än att skjuta med ärtbössa.

Vår styrka vid förhandlingsbordet bygger på att vi är många som är med i facket. Då kan inte arbetsgivaren spela ut er anställda, era löner och villkor mot varandra.

En sak är säker, arbetsgivarna kommer aldrig betala mer än de behöver. Därför är kollektivavtalet så viktigt! Det ger dig som medlem förbättringar och som din företrädare så ser jag det som min och fackets viktigaste uppgift att ge dig de rättigheter och skyldigheter som kollektivavtalet reglerar. Att du verkligen får rätt lön, får ersättning för arbete på obekväma tider, att du verkligen får ersättning när du jobbar övertid.

Utöver kollektivavtalet så har man en rad olika försäkringsskydd som ger rätt till ersättning om man råkar ut för en arbetsskada, man kan få juridisk hjälp om till exempel Försäkringskassan avslår en arbetsskada eller sjukskrivning

Hur mycket av detta kommer vi ha kvar om vi nu alla lämnar facket?

 

LEDARE: Det här måste Kommunal göra

 

Jag tycker att det är bättre att vi nu i krisen verkligen håller ihop, men att vi även starkt tar avstånd från vad några få har gjort och tydligt klargör att detta inte är något som vi accepterar.

Jag hoppas att du ändå väljer att vara kvar och kämpa tillsammans med dina lokala fackliga företrädare, tillsammans blir vi starka, tillsammans kan vi göra förändringar.

Så jag ber dig att tänka en gång till och inte låta känslorna styra ditt beslut.

Daniel Hermansson