Det var i höstas som styrelsen och ledningen för handsbolaget Lyran åkte på resa till London. Syftet var att ha ett två dagar långt styrelsemöte, men också att besöka restauranger och hotell i inspirationssyfte.

Men resan blev väldigt dyr. När KA i onsdags frågade Anders Bergström om resan till London, berättade han inte att de bott på ett femstjärnigt hotell, ätit på lyxrestauranger och druckit sprit, och att resan gick på 100 000-tals kronor. När Aftonbladet konfronterade Anders Bergström med de uppgifterna nekade han till att de druckit sprit, och att han ljugit var en stor anledning till att han i går avgick som förbundskassör och tredje vice ordförande för Kommunal.

Med på resan var också Susanne Karlsson. Hon sitter i Kommunals förbundsstyrelse men är också styrelsesuppleant i Lyran, och det var därför hon följde med. Hon säger att det redan i London kändes olustigt.

–  Det fanns ju ett syfte med resan men det kändes inte riktigt rätt, jag kan inte ta på det riktigt. Det kan man tänka på nu efteråt, varför vi åkte hela styrelsen, säger Susanne Karlsson.

Hon säger att hon och en annan som var med på resan pratade efteråt om att de skulle ta upp det på ett styrelsemöte med Lyran och diskutera policyn.

Susanne Karlsson säger att hon inte visste om att de bodde på ett femstjärnigt hotell och att hon inte reagerade på att det kändes lyxigt. Enligt henne drack hon inte sprit, men öl, vin och eventuellt champagne. Men hon tycker att det dracks alkohol på ett sätt som går emot policyn.

Du sitter i förbundsstyrelsen och därmed ansvarig för policyn. Hur kunde du gå med på det?

– Jag vet inte, jag har inte varit med på sådana resor förut så jag var kanske dåligt förberedd. Och vi var på väg att ta upp det. Men det är fruktansvärt, djupt beklagligt, och jag får stå för det.

Susanne Karlsson tycker inte att hon har anledning att lämna förbundsstyrelsen på grund av resan till London. Men hon säger att hela situationen som Kommunal nu hamnat i gör att hon är beredd att lämna styrelsen om hon inte har medlemmarnas förtroende.

– Vi får se vad medlemmarna säger. Vi ska träffas i förbundsstyrelsen nästa vecka.

Tror du att förbundsstyrelsen kan sitta kvar till kongressen?

– Det vet jag inte. Det får man lyssna av tycker jag. Då är det ju omval och då kan man ju också välja själv om man ställer upp.

En annan som var med på resan är Marcelo Rojas. Han sitter också i förbundsstyrelsen, men även i Lyrans styrelse och är kassör i avdelning i Stockholm. Han vill inte svara på frågor kring resan till London.

– Jag blev kallad dit som styrelseledamot. Övriga frågor hänvisar jag till pressjouren, säger Marcelo Rojas.

Vad tycker du om nivån på representationen under resan till London? Du sitter i förbundsstyrelsen, som är ansvarig för policyn.

– Vi har en representationspolicy ja, men jag kan inte bedöma om det var i nivån med den eller inte.

Men du var ju där, och det dracks sprit, vilket det enligt policyn bara ska göras i undantagsfall?

– Återigen, om du har fler frågor så hänvisar jag till presstjänsten.

Du sitter i Lyrans styrelse. Det har visat sig att verksamheten delvis har misskötts och nu har vd:n fått sparken och Anders Bergström avgått. Kan du sitta kvar?

– Det är en fråga för styrelsen. Vi har inte träffats än så det kan komma något där. Men jag vet inte när det blir, vi har inte blivit kallade.

Vill du sitta kvar?

– Som det är nu så känns det självklart inte bra med allt som har skrivits, men vi måste avvakta tills vi blir kallade till styrelsemöte.

Tror du att du har medlemmarnas förtroende för att sitta kvar i förbundsstyrelsen?

– Det vet jag inte. Jag vet inte vad medlemmarna tycker, det är ingen som har ringt mig och sagt något. Jag har inte hunnit fundera på det, säger Marcelo Rojas.

Vad tycker du om att Anders Bergström avgick?

– Inga kommentarer.

Tidigare fanns uppgifter om att Marcelo Rojas bott fyra nätter privat på Marholmen utan att betala. Det har visat sig vara felaktigt, han hade betalat för boendet.

Margareta Bohman är avdelningsordförande i Kommunal Stockholms län och var också med på Londonresan, eftersom hon även är styrelsesuppleant i Lyran. 

– Jag fick en kallelse eftersom jag är ersättare i Lyrans styrelse, säger Margareta Bohman.

Hon håller med om att det var för mycket alkohol på resan, men säger att hon själv dricker väldigt lite och att det inte serverades sprit när hon var med. Hon tycker att syftet med resan, som var att studera andra hotell och restauranger, uppfylldes. 

Du är ordförande för Kommunal Stockholm. Tror du att du har medlemmarnas förtroende att sitta kvar?

– Det får du fråga medlemmarna om. Jag har ingen känsla av det här har sänkt förtroendet för mig i avdelning Stockholm. 

Har du förtroende för förbundsstyrelsen?

– Det tänker jag inte kommentera, säger Margareta Bohman. 

Fotnot: KA har sökt Cecilia Ljungqvist, som sitter i förbundsstyrelsen och också var med på London-resan.