”Även om många är arga och besvikna på Kommunal i dag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar”, skriver hon bland annat i mejlet som gått ut till Kommunals medlemmar.

Kommunalarbetaren har begärt att få en intervju med Annelie Nordström, men hon vill inte ställa upp. Enligt Kommunals pressavdelning beror det på att hon vill fokusera på kontakten med medlemmar och förtroendevalda.

I mejlet tar Nordström upp flera av de punkter som ingått i Aftonbladets granskning av handelsbolaget Lyran och Kommunal. Hon skriver att hon förstår upprördheten och att förbundet nu kommer att ”lägga stor energi på att rätta till det som har gått fel”.

Samtidigt vill hon, som hon uttrycker det, ”ge en mer rättvis bild av hur Kommunal hanterar medlemmarnas pengar”.

Hon beskriver att förbundets ekonomi är bra och motiverar satsningarna på Marholmen. Hon tar starkt avstånd från det som framkommit om att kunder som hyrt in sig på Lyrans krog, Metropol Palais, anlitat porrskådespelare. Däremot förklarar hon inte varför Lyran måste bedriva krogverksamhet.

Hon går heller inte in på att både hon vid ett tillfälle och förbundskassör Anders Bergström vid minst tre tillfällen bott privat på Marholmen utan att betala för det.

 

LÄS OCKSÅ: Kassören bodde gratis på Marholmen

 

Mejlet i sin helhet:

 

Kära medlem i Kommunal
 

Aftonbladet skriver just nu om Kommunal, och Kommunals bolag Lyran. I det bolaget ingår vår kursgård på Marholmen, som även är en rabatterad semesteranläggning för medlemmarna, och vår restaurang Metropol Palais i Stockholm.

Jag förstår att alla ni som tagit del av granskningen är upprörda och med all rätt har många frågor. Det som kommer fram i Aftonbladets artiklar är inte vad Kommunal står för. Vi kommer nu att lägga stor energi på att rätta till det som har gått fel. Samtidigt vill vi också ge er medlemmar en mer rättvis bild av hur Kommunal hanterar medlemmarnas pengar.

Kommunals ekonomi är mycket bra. Sedan år 2002 har Kommunal investerat överskotten så väl att de har växt ordentligt. Det innebär att vi har råd att strejka för medlemmarnas löner och arbetsvillkor, om det skulle behövas. Sedan 2002 har vår strejkkassa ökat från 4000 kr per medlem till 7500 kr per medlem. Det gör att vår gemensamma styrka att ställa krav på arbetsgivarna ökar.

Vi har även satsat pengar på att utveckla kursgården Marholmen, där vi bedriver facklig utbildning för förtroendevalda och anställda i Kommunal så att de ska kunna hjälpa er medlemmar på bästa sätt. Det beskrivs som att vi förlorar pengar, men så enkelt är det inte. Det handlar om investeringar i allt från ett nytt vatten- och avloppssystem till en lekplats för barnen som kommer till Marholmen på semester. Det kostar givetvis pengar, men det leder till en bättre verksamhet som långsiktigt även kommer att ge ett ekonomiskt överskott. Att göra Marholmen till en så bra kursgård och semesteranläggning som möjligt är alltså på många sätt viktigt för Kommunals medlemmar, förtroendevalda och personal.

Kommunal har även sedan läge drivit en konferenslokal i Stockholm city. Den har under senare år kompletterats med en restaurang – Metropol Palais. Aftonbladet skriver idag att vi drar in pengar på nakenshow och porr på denna restaurang. Detta tar Kommunal starkt avstånd ifrån. Kommunal har aldrig arrangerat porrshower.

Metropol Palais lokaler hyrs ibland ut till externa kunder som arrangerar evenemang och konferenser. Vid två tillfällen har restaurangen hyrt ut lokalerna till en kund utanför Kommunal som gjorde reklam för alkohol. Redan detta var ett misstag och något som borde ha stoppats. Ännu allvarligare var att kunden anlitade en porrskådespelare för att delta i evenemanget. Kommunal visste inte om detta och skulle aldrig ha godkänt eller accepterat det. När vi fick veta detta i oktober avbröts genast kontakterna med den arrangören, eftersom det strider mot allt som Kommunal arbetar för och står för.

Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar. Det är bara om vi är många som vi kan gadda ihop oss på våra arbetsplatser och få arbetsgivarna att lyssna på våra krav.

Jag och alla andra som leder Kommunal kommer att arbeta hårt för att reparera ditt och alla andra medlemmars förtroende för Kommunal.

Vänliga hälsningar

Annelie Nordström
Ordförande Kommunal