Räcker det att Anders Bergström avgår för att återskapa medlemmarnas förtroende?

– Inte som enskild företeelse, att Anders avgår. Nu gäller att ta tag i de felaktigheter som har varit, men också se över om vi överhuvudtaget kan fortsätta att ha den här restaurangverksamheten och i så fall under vilka former och vilka regelverk. 

Vad tycker du är värst av det som har framkommit?

– Jag tycker att det var väldigt olustigt det här att man på pirror har kört upp vin till representationsvåningen. Det är ju också ett brott mot alkohollagstiftningen.

Vad vill du säga till medlemmarna?

– Ett stort förlåt, en stor ursäkt, att vi handlat på ett sådant sätt att vi skadat deras förtroende och skapat problem för hela vår organisation Kommunal, alla medlemmar och förtroendevalda. Det känns förfärligt att vi gör deras vardag svårare.

 

LÄS OCKSÅ: Stor ilska bland medlemmarna

 

Ni hade möte i förbundsstyrelsen i dag. Restes det krav på din avgång?

– Nej.

Restes det krav på Anders Bergströms avgång?

– Inte det heller. Det var helt och hållet hans beslut. 

Nu kommer Anders Bergström få någon slags fallskärm, hur kommer den se ut?

 Jag kan inte alla detaljer. Det finns ett avtal med oss alla i förbundsledningen och det går ut på att om man till exempel inte blir omvald så har man en trygghetsersättning som det kallas, och om jag minns rätt så är den cirka 70 procent av det man tjänat. Den gäller under ett år. Men det är inte riktigt lika säkert vid ett sådant här tillfälle som om man inte blir omvald. Det här kommer att avgöras vid en förhandling. Vi återkommer med detaljerna.

Om han får en fallskärm, tror du att medlemmarna kommer att acceptera det ?

– Det är klart att det kommer sticka i ögonen.

Du pratade på presskonferensen om fester där det druckits för mycket alkohol, vilka syftar du på?

– Vi har de här julfesterna, där det ju har varit lite för mycket, som varit utanför vår egentliga policy, för där ingår ju inte att bjuda på snaps och avec. Sen har det hänt även vid andra tillällen.

Om du har känt till det, varför har du inte gjort något?

– Ja, det är ju sådant man undrar i efterhand. 

 

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal mer generöst med alkohol

 

Aftonbladet skrev att det beställts rom till förbundsledningen och styrelsen efter julbordet 2014, stämmer det?

– Ja, det har varit så vid något tillfälle att det har beställts till rom till kvällen, till exempel 2014. 

Var det mer alkohol 2014 än tidigare år?

– Jag vet inte om det var mer då, men det var då vi började prata om det här med alkoholen. Det var också så att några av de anställda åkte in till stan på kvällen och gick på Metropol Palais och fortsatte festa på kvällen och vid det tillfället var det någon som betedde sig väldigt illa mot personalen där. Det handlar ju inte den konsumtion som har skett vid julbordet men det var de händelserna som gjorde att vi började resonera om det här. 

Den representation som har varit i våningen på förbundskontoret då?

– Det händer ju att vi äter middag eller har gäster, utifrån eller internationella gäster eller andra förbund, och då är det mer i ett arbetssammanhang. Det är inga regelrätta fester men det händer att man bjuder på en avec.

Men du har inte känt till att den har kommit dit direkt från Metropol Palais utan tillstånd?

– Nej, det har jag inte känt till. Anders kände ju till att det kom den vägen men Raffaellos Di Schiena, Lyrans vd, hade uppgett till honom att de  hade cateringtillstånd och det hade de inte. Det är ju en av de saker som framkommit nu, och han är ju inte längre vd för Lyran. 

 

LÄS OCKSÅ: Anders Bergström lämnar Kommunal

 

Ni ska se över policyn, är det slut på alkoholen nu?

– Nu får vi jobba igenom det där. Det är klart att det känns angeläget att vara väsentligt restriktivare, exakt hur vill jag inte gå in på nu.

Vi har i dag gått igenom de andra LO-förbundens alkoholpolicys och även Unionens, Visions och SKL:s, och det visar sig att Kommunals alkoholpolicy tillhör de mer generösa. Varför är det så?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har inte haft några sådana ordentliga diskussioner om det och jag har inte tidigare upplevet det som ett bekymmer. Utan vi började diskutera det efter julfesten 2014. Det ledde också till att vi hade en mindre ranson på årets julfest.

Vid det senaste julbordet åkte ni hem på kvällen i stället för att stanna kvar som ni brukar, var det för att Aftonbladet var kvar?

– Ja det är klart att det var därför vi åkte hem, det är väl ingenting att hymla med. När man kom av bussen och såg två journalister från Aftonbladet stå där kändes det inte som att man som förbundsledning ville vara kvar på kvällen.

Fotnot: Efter att intervjun publicerats gick Kommunal ut med informationen om att Bergström får en fallskärm, värd knappt två miljoner kronor. Läs mer om det här.