I slutet av förra året ökade antalet sexuella trakasserier på Eriksdalsbadet i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter. Det skedde framför allt i bubbelpoolerna, så därför har simhallen nu beslutat att dela upp de tre bubbelpoolerna. En är reserverad för män, en för kvinnor och en fortsatt blandad. Även i Örebro har det rapporterats om sexuella trakasserier i simhallen.

I en intervju i Sveriges Radio beskrev en av de kvinnor som drabbats på Eriksdalsbadet att hon försökte tillkalla personal, men att det inte fanns någon på plats. Linda Runcrantz är Kommunals huvudskyddsombud för badhuspersonalen i Stockholms stad, och säger att det stora problemet är att de är underbemannade.  

– Man ska göra sina sysslor och vi arbetar på ganska strikta scheman. Om någon ska stå vid bubbelpoolerna krävs det att det schemaläggs, och den tiden finns inte. Nu kan jag tänka mig att man gått ut med att man ska rondera mer, men det blir ju oerhört stressigt för personalen som har många sysslor att sköta, säger Linda Runcrantz.

KA har inte fått tag på någon som arbetar på Eriksdalsbadet, men har pratat med en badmästare på en annan simhall i Stockholms stad. Han vill vara anonym, och säger att de inte har lika många fall av sexuella trakasserier som på Eriksdalsbadet.

– Jag skulle inte säga att det är många, men det händer. Vi hade ett fall för ett tag sedan, som polisanmäldes. Då var det en yngre pojke som blev antastad och det var hans mamma som berättade det för oss, berättar badmästaren.

När sådana incidenter inträffar finns det väl utarbetade rutiner för hur personalen ska agera, som han tycker fungerar bra. Men han säger att det är en balansgång mellan att försöka hålla kvar misstänkta i väntan på polis, och att inte göra något utöver sina befogenheter. Om en misstänkt vill lämna simhallen är det svårt för personalen att göra något, så länge de inte vet att personen gjort sig skyldig till något så grovt att de kan vara säkra på att de har rätt att göra ett så kallat envarsingripande. Det kan alla medborgare göra om det finns fängelse på straffskalan.

– Men vi är inte vakter, vi är badmästare. Vi får hjälpa den badgäst som blir utsatt och invänta polis.

Angående möjligheten att hålla koll säger han att det varierar. Mitt på dagen på vardagar är det få besökare och nog med personal, men på kvällar och helger kan det bli väldigt stressigt.

– Äventyrsbad har bevakning men motionsbassängerna och bubbelpoolen har ingen bevakning. Där har vi rondering. Samtidigt tror jag det skulle bli konstigt om det stod flera personer och tittade på de badande, det tror jag många skulle uppleva som märkligt. Men ibland skulle vi behöva vara fler, säger han.