Academedia är Sveriges största friskoleföretag. 2014-2015 omsatte företaget, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, 8 miljarder kronor.

Nu ger sig Academedia in på förskolemarknaden i Tyskland, genom att köpa ett tyskt förskoleföretag som har sju förskolor i München, skriver Dagens Industri. Men det är ett bara ett första steg, företaget planerar att köpa fler förskoleföretag i Tyskland.

– Vår plan i Tyskland är att på fem år omsätta en halv miljard, säger Academedias vd Marcus Strömberg till Dagens Industri.

Det har spekulerats ett tag i att Academedia ska följa Capios och Attendos exempel och börsnoteras. Men en börsnotering kan bli aktuell tidigast efter sommaren, säger en representant för ägaren EQT till Dagens Industri. 

Förutom förskola, grundskola och gymnasium äger Academedia även Kompetensutvecklingsinstitutet, KUI, som bedriver yrkesutbildning. KA har tidigare skrivit om hur KUI har anklagats för att ha fuskat med betygsättningen på undersköterskeutbildningar.