Med Den värld som var vår avslutar Dennis Lehane sin mellankrigstrilogi om polisfamiljen Coughlin i Boston. Det är minst sagt ett storslaget farväl. I sista delen har familjens yngste son, Joe Coughlin, lagt tiden som maffialedare bakom sig och lever ett, på ytan, laglydigt liv i Florida. Men i hemlighet är han rådgivare åt den mäktiga maffiafamiljen Bartolo. En ytterst inkomstbringande rådgivare. Därför kommer det som en överraskning när Joe får veta att det finns ett pris på hans huvud. En kamp mot klockan inleds och Joe blir allt mer paranoid. Vem kan han egentligen lita på?

Lehanes skriftspråk är fåordigt men precist. Den värld som var vår är en riktig bladvändare och en fröjd att läsa. Den drömska slutscenen är svår att glömma och ett logiskt avslut på Coughlin-sagan. Jag längtar genast efter mer.