Det var i våras som det konstaterades att Keolis rastlokal i Hallunda var vattenskadad och antingen behövde renoveras eller rivas.

– De stängde av halva den ordinarie lokalen och då har lokalen blivit så liten att den inte räcker till. Folk får äta stående på grund av platsbrist. Det finns heller ingen godkänd vägg mellan toaletten och matstället, säger Markus Lähdes, Kommunals skyddsombud vid Keolis Eriksbergsgarage.

Den mindre lokalen har också inneburit att det bara har funnits en toalett – och bussförarna har ibland fått uträtta sina behov utomhus.

– Det är känt att vi har korta pauser, och det gör helt enkelt att folk får gå ut i buskarna i stället för att de inte hinner vänta, berättar Markus Lähdes.

Dessutom är han orolig för hälsoriskerna med att vistas i en lokal som är mögelskadad. I september lade han en så kallad 6.6a, en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen. Men ingen lösning har nåtts under hösten, och i slutet på december skickade han vidare anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi har kämpat och försökt att lösa det lokalt och de har lovat att de ska åtgärda problemen, men jag har inte hört något datum. Nu har de börjat vakna och ställt dit två toalettvagnar, säger Markus Lähdes.

Keolis pressansvarige, Johan Nordfjäll, säger att de beklagar att det har dragit ut så mycket på tiden att hitta en lösning.

– Det visade sig att skadan var mer omfattande än man först hade trott. Sedan har det varit en lång process som dragit ut på tiden, det behövs tillstånd både för att bygga nytt och för att sätta upp tillfälliga lösningar, säger Johan Nordfjäll.

Men han säger att de utöver de två extra toalettvagnarna, också fått tillstånd för en tillfällig lokal som precis har kommit på plats. ­

Kunde ni inte ha gjort detta redan från början?

– Man har väl velat göra en helhetslösning från början men det har som sagt dragit ut på tiden.

Var den nya lokalen ska vara och när den kan vara klar finns det ännu ingen tidsplan för.