Det är kallt i Sverige nu. Särskilt kallt är det i Norrbotten. Enligt SMHI är det just nu 38 minusgrader i Gällivare. Går det ens att arbeta utomhus då? Jodå, säger Sven-Erik Nilsson, Kommunals skyddsombud för park- och gatuarbetarna i Gällivare.

– Nog går det bra, vi gör bara akuta grejer. Nu har vi en vattenläcka i en by härute som vi är tvungna att ta, så där har vi ett gäng som är ute och gräver, säger Sven-Erik Nilsson.

Han säger att de har varma arbetskläder som arbetsgivaren står för och att man får gå och värma sig i bilen när det behövs.

– Man får turas om att värma sig och använda sunt förnuft. Men maskinerna står i dag, vi kör inte när det är så kallt för de kan gå sönder, säger Sven-Erik Nilsson.

För honom är det inte tal om köldrekord – han har en gång arbetat i 44 minusgrader.

För hemtjänsten går det inte att välja bort att åka ut till brukarna även om temperaturen kryper ner mot 40 minusgrader. Siv-Britt Karlsson, ordförande i Kommunals sektion i Gällivare, har inte hört att det varit några speciella problem just nu. Men till skillnad från park- och gatuarbetarna måste hemtjänstpersonalen stå för varma ytterkläder själva.

– Nu har vi äntligen lyckats få igenom arbetskläder till hemtjänsten, så nästa steg är ju naturligtvis att arbetsgivarna även står för ytterkläder, säger Siv-Britt Karlsson.

Om det har snöat mycket kan det bli besvärligt att ta sig till brukare på landsbygden. Alla hemtjänstbilar ska vara utrustade med snöskyffel om bilen skulle köra fast eller man behöver skotta sig fram till en dörr.

– Många gånger är det väl plumsa fram till dörren som gäller, om det har vräkt ner över natten, säger hon.

Tidigare vintrar har det även varit problem med återkommande strömavbrott hos såväl äldre som bor kvar hemma som på äldreboenden.

– Det har ibland varit väldigt bekymmersamt. Det blir svårt att hålla värmen, tillhandahålla varm mat, belysning, allt sådant slås ju ut. Vissa tillfällen har man varit nära att behöva evakuera äldre människor både från boenden och hemtjänsten, säger Siv-Britt Karlsson.

I Jokkmokk är det enligt SMHI 37 minusgrader i dag. Ros-Mari Kvickström är ledig från sitt jobb i hemtjänsten just i dag, men säger att det kan vara väldigt jobbigt att arbeta när det är så kallt.

– Det är ganska svårt att klä sig. Du kommer in till gamlingarna och de kanske har det jättevarmt, eller om du ska duscha någon så blir du jättevarm. Och sen ska du ut till en iskall bil, säger Ros-Mari Kvickström.

Hon berättar att motorvärmarna i bilarna inte fungerar som de ska. Ibland är bilarna så kalla att de är svåra att starta, och på Kommunals sektion i Jokkmokk har det kommit rapporter om det under dagen.  

– De hinner inte ladda upp ordentligt. Jag tror att det inte får vara kallare än fem grader men det är det ju ofta. Vi har bett om att motorvärmarna ska vara på hela dagarna, så var det förut, men chefen säger att det är för dyrt, säger Ros-Mari Kvickström.

Inte heller i Jokkmokk får personalen ytterkläder av arbetsgivaren.

– Jag tog faktiskt upp det med arbetsgivaren innan jul, så jag väntar på att vi ska sätta oss ner och prata om det, säger Veronica Nyberg Rassa, på Kommunals sektion i Jokkmokk.

Detta gäller när det är kallt

Arbetsmiljölagen har regler för hur kallt det får vara inomhus på arbetet – men utomhus finns det ingen nedre temperaturgräns. Det beror bland annat på att fler saker än bara temperaturen påverkar, som luftfuktighet och hur mycket det blåser. Det är arbetsgivarens ansvar att bedöma om det är för kallt för att arbeta.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står att arbetsgivarna ”har ansvar för att utforma arbetsplatserna så att arbetstagarna så långt som möjligt skyddas mot väder och vind”.
Källa: Arbetsmiljöverket