Jag är omplacerad mot min vilja
I 10 år har jag arbetat inom äldrevården på en avdelning och under dessa år har jag aldrig fått någon anmärkning eller dylikt. Men för två veckor sedan fick jag reda på att en av mina kollegor haft ett möte om mig med facket och enhetschefen. Min chef kallade mig i efterhand till kontoret. Hon meddelade mig att jag överflyttas till en annan avdelning på grund av mobbning mot min kollega. Jag har inte fått chansen att yttra mig eller se över bevis för mobbningsanklagelserna. Nu känner jag mig kränkt och vågar inte gå till arbetet eftersom jag stämplats som mobbare av min chef. Kan de göra så här mot mig? Hjälp!
/Oskyldig anställd
SVAR: Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen. I detta ansvar ingår att motverka och förebygga olika typer av kränkande särbehandling och mobbning, vilket framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Där står bland annat att alla problem på arbetsstället bör behandlas snabbt, relevant och med respekt. Lösningar på problemet bör bland annat sökas genom samtal.
Om det framförs kritik mot en arbetstagare bör denna arbetstagare få ta del av kritiken och ges möjlighet att sakligt bemöta den. Enligt Arbetsmiljöverket är det viktigt att inta en objektiv och positiv problemlösande hållning till de framlagda problemen, att lyssna på alla berörda och att stödja den svagaste parten. En chef som vidtar åtgärder mot en arbetstagare utan att ha gett denna arbetstagare möjlighet att yttra sig agerar i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Din arbetsgivares åtgärd har bestått i att omplacera dig. Omplaceringen har skett mot din vilja och då är det möjligt att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet. Eftersom du är medlem i Kommunal skulle arbetsgivaren dessutom ha förhandlat med Kommunal innan beslutet om omplacering. Mitt råd är att du vänder dig till ditt lokala fack. Vill du inte vända dig till facket på arbetsplatsen kan du ta kontakt med den avdelning inom Kommunal som du tillhör.
Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd