Nyårsnatten är en av årets tuffaste för de som jobbar i ambulansen, med fylla och bråk. Christopher Eriksson och hans kollegor på ambulansen i Norrort i Stockholm hade kört non stop i 13 timmar när de på nyårsdagens morgon fick ett larm till en lägenhet i Stockholm innerstad.

– Det var en fest och vi hjälpte en person ner till ambulansen. Det var inget bråk eller något, de tackade för hjälpen, säger Christopher Eriksson som först trodde att det regnade när han kände något blött på ryggen.

– Men när jag ser upp står någon i fönstret och kissar på oss, på mig och patienten och på kollegan. Jag kunde inte fatta det först. Sen blev jag förbannad och besviken. Man tar illa vid sig. Vad är nästa grej? Bajs?

Mannen som kissade uppges sedan ha skrikit: ” Era jävla fittor skaffa er ett riktigt jobb för fan”. Polis kallades till platsen och händelsen är nu anmäld.

Christopher Eriksson som är 29 år och anställd av Samariten ambulans AB har arbetat i två år som ambulanssjukvårdare. I sina tidigare yrken ordningsvakt och kriminalvårdare har han upplevt flera kränkningar, som spott i ansiktet.

– Men det här är ändå det värsta jag varit med om, säger han.

KA har tidigare skrivit om kränkningar mot ambulanspersonal. En granskning tidningen gjorde för ett år sedan visade att det minst en gång per månad händer att en ambulansanställd utsätts för hot eller våld. Så sent som för en vecka sedan blev en ambulanssjukvårdare slagen med en påk på en utryckning i Huddinge söder om Stockholm.

Varför är ambulanspersonalen så utsatt?

– Den frågan ställer vi oss också. Samhällsklimatet har hårdnat och hela blåljuskåren är ju utsatt, men vi i ambulansen är där för att hjälpa till, inte för att tillrättavisa folk, säger Christopher Eriksson.

En kollega har beskrivit händelsen på facebooksidan Ambulance Sweden. Inlägget har på ett dygn delats nära 9000 gånger och många kommentarer är upprörda.

Men Christopher Eriksson vill inte att folk ska tycka synd om honom. Han vill väcka debatt.

– Att jag väljer att ställa upp i tidningen är för att belysa hur arbetsmiljön ser ut för oss så vi får en öppen dialog om det här.

Att fack och arbetsgivare ska kunna förändra något är han tveksam till. Snarare handlar det om attityder hos allmänheten.

– En sådan här händelse är svårt att förebygga. Det här gäller inte bara vissa bostadsområden, eller när folk är fulla. Vi möter ett hårt klimat både fysiskt och verbalt även mitt på blanka dagen. Ofta får vi vänta in polisen innan vi kan göra vårt jobb och förr eller senare kommer det hända att vi inte hinner till sjukhuset i tid.