Många känner sig hårt pressade i det svenska arbetslivet. Om någon har tvivlat på den saken är det bara att titta på listan över de populäraste artiklarna på vår sajt under 2015. Helena Gunnarssons text från februari om hur stress skadar din hjärna har lästs över 267 000 gånger. Det motsvarar hela befolkningen i Västerbottens län, plus några tusen till. Om artikeln hade varit ett politiskt parti och fått lika många röster hade den klarat fyraprocentsspärren och kommit in i riksdagen.

 

Våra mest lästa artiklar 2015

 

1. Så skadas din hjärna av stress

Publicerad 6 februari
Personer med utmattningssyndrom får försämrat minne och svårt att koncentrera sig.
Läs artikeln

 

2. Arbetskläder blir obligatoriska

Publicerad 25 november
Från och med årsskiftet måste alla som jobbar i hemtjänst och särskilda boenden ha arbetskläder. De nya reglerna är en stor framgång för Kommunal.
Läs artikeln

 

3. Time care förstör min arbetsmiljö

Publicerad 27 mars
DEBATT: Jag vet inte vilken tid jag har lunchrast i morgon. Time care-systemet blir ett arbetsmiljöproblem, skriver Susan Bengtsson, undersköterska i Eskilstuna.
Läs artikeln

 

4. ”Glädjen hamnar aldrig i tidningen”

Publicerad 26 januari
DEBATT: Jag går till jobbet även om jag har ont eller är sjuk, för att du ska känna dig trygg vid livets slut. Hoppas att jag ger dig lika mycket som du ger mig, skriver Sandra Sjölander om livet som undersköterska.
Läs artikeln

 

5. Kravet: 1061 kronor till undersköterskor

Publicerad 21 december
661 kronor till alla plus ytterligare 400 kronor till undersköterskorna. Så ser avtalskraven ut som Kommunal överlämnar till SKL.
Läs artikeln

 

6. Hur vet jag om jag är utbränd?

Publicerad 6 februari
”Problem med sömnen är ett allvarligt tecken. Men också humörproblem och en trötthet som inte går bort hur mycket man än vilar”, säger forskaren Kai Österberg.
Läs artikeln

 

7. Individuella löner måsta avskaffas

Publicerad 4 maj
DEBATT: Jag vill se ett lönesystem som inte gör människor till konkurrenter, skriver undersköterskan Johan Kinell.
Läs artikeln

 

8. Vad händer när fler än jag får nog?

Publicerad 18 februari
DEBATT: Vi tvingas möta döende patienter utan att få kunskap om vilken vård de egentligen behöver. Vi får jaga våra egna vikarier. Vad händer när personalen i hemtjänsten inte orkar längre? undrar Lillan Blixt.
Läs artikeln

 

9. Ta kroppens signaler på allvar

Publicerad 6 februari
Om du känner att du är på väg att bli utmattad är det viktigt att du tar kroppens signaler på allvar. Vanliga tecken på utmattning är nedstämdhet, irritation och psykisk och fysisk trötthet.
Läs artikeln

 

10. ”Undersköterskor måste få mer”

Publicerad 21 oktober
Kommunal står fast vid kravet om att undersköterskor ska få mer än andra i nästa avtalsrörelse. ”Det är ett av våra tre viktigaste krav”, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Läs artikeln