Men det betyder inte att allt var frid och fröjd i blåbärsskogarna. Bärplockarna från Thailand anställs av thailändska bemanningsföretag men arbetet organiseras av svenska bärföretag. Det finns även plockare från Europa, så kallade fria plockare, som inte är anställda utan säljer bären direkt till uppköpare.

De thailändska plockarna betalar ett högt pris för att komma till Sverige. Rapportförfattaren Mats Wingborg skriver att en av de två månader som de befinner sig i Sverige i princip går åt för att betala skulden för resan. Andra månaden kan de tjäna pengar. Ofta arbetar de långt mer än åtta timmar per dag. En annan svårighet är att längden på anställningen bestäms när de redan kommit till Sverige, utifrån tillgången på bär.

Under 2015 har Kommunal fortsatt sin satsning på att besöka bäranläggningarna. Eftersom lönerna betalas ut i bath i Thailand är det dock inte möjligt för Kommunal att kontrollera att det som dras av för resor, visum och annat verkligen är rimliga. Kommunals bild är att säsongen 2015 har varit ”lugn”, skriver Mats Wingborg. Men det har förekommit missförhållanden. Bland annat kom ett hundratal bärplockare från Ukraina till Lesjöfors. De ska ha fått sina pass beslagtagna och fått bo i lokaler som saknade el och vatten. De flesta av dem ska ha valt att bli fria plockare i stället och jobbat för en extremt låg lön.