Just det minnet kommer så starkt tillbaka när jag hör talas om projektet Godnattsagor inifrån, som startades för att ge föräldrar i fängelse en chans att läsa in godnattsagor och skicka hem till sina barn. Det var Malmö Stadsbibliotek som låg bakom satsningen tillsammans med kriminalvården. Idén var att ge de intagna papporna och mammorna större självförtroende och förstå hur viktig högläsningen är i kontakten med barnen.

Projektet blev en jättesuccé. De intagna växte med uppgiften, satte sig själva åt sidan och barnen i fokus, kände sig stärkta i sitt föräldraskap, fick ökat självförtroende i att läsa högt och en ökad förståelse för varför läsandet är en viktig del i barnens liv.

”Det finns så mycket machokultur… tidigare hade man ju haft en bild av sig själv som kåkfarare och att det med läsandet är för fjolligt – att man inte bara kan gå och lägga sig och läsa en saga och förställa rösten för sitt barn. Nu längtar jag efter att ligga i sängen och läsa godnattsagor för min pojke när jag kommer ut”, sa en pappa.

Läsningen skapade harmoni och trygghet och hjälpte de intagna att komma närmare sina barn. De var stolta över att det hjälpte barnen att utvecklas och tyckte att detvar skönt att få något ”vanligt” och positivt att samtala om.

Barnen var lika tacksamma:

”En gudsgåva”, säger en mamma. ”Maria kan hitta trösten hos skivan. Det är en stor saknad.”

”Tack pappa, jag älskar dig med”, säger Patrik till cd-spelaren och fortsatte. ”Det värmde i mitt hjärta när min pappa läste för mig, så jag skulle gärna vilja att pappa läste fler fotbollssagor för mig”.

I dag är det 17 anstalter och 13 bibliotek som samarbetar i Godnattsagor inifrån.

Jag blir helt lycklig när jag läser utvärderingen och pappornas, barnens och mammornas glädje över läsningens helande kraft.

Och jag tänker stilla att om intagna pappor kan, så borde pappor på utsidan också kunna och våga. Ni som har ynnesten att ha tillgång till era vackra barn varje kväll: Läs! Läs ända inifrån hjärtat. Det betyder allt.

PS: Endast 35 procent av alla föräldrar med barn från 0-9 år läser dagligen för sina barn. Det är en halvering från 2003, då det var 74 procent som läste för sina barn.