Önskeambulansen skapades 2011 efter israelisk modell. Bilen rycker in när färdtjänsten inte räcker till och kör sjuka människor som vill se havet, träffa anhöriga eller fira bröllop.

– Det kan handla om människor i livets slutskede som vill komma hem en stund och se sitt barndomshem. Färdtjänsten är slimmad, de bara lämnar och åker igen. Vi stannar kvar, berättar ambulanssjukvårdaren Stefan.

Önskeambulansen är inte utrustad som en riktig ambulans och inte målad och det behövs ingen sjukvårdarutbildning för att köra den.

– Det behövs bara en vilja att ta hand om andra, att hålla handen. Detta är helt ideellt, jag tjänar inte ett öre. Det är bara för att glädja andra människor, att göra någonting för någon.

Nu i jul ska alltså Stefan och hans sambo Jeanette, som till vardags jobbar i hemtjänsten, köra en kvinna från Malmö till Asarum i Blekinge. De kommer att köra upp henne på julafton och tillbaka till Malmö på juldagen.

– Vi hade inget planerat för julhelgen, vi var lediga bägge två och barnen ska inte vara hemma. Så då sa vi att då kan vi göra det här.

Ett av Stefans käraste minnen är när han var med på ett bröllop, han körde en kvinna som var svårt sjuk så att hon skulle kunna gifta sig.

Pengar får föreningen in från sponsorer och donationer från privatpersoner.

Den som är intresserad av att läsa mer om Önskeambulansen kan gå in på dess webbplats eller dess Facebooksida.