Julen är trots allt väldigt viktig i vårt samhälle, men om du går på socialbidrag får du inte en sekin extra för att ge barnen en fin jul, säger Jessica Martinsson.

Hennes egna erfarenheter har bidragit till viljan att hjälpa:

– Det här att man själv haft barn som haft det ekonomiskt tufft. Det har kommit en så nära, säger Jessica Martinsson.

Julklappshjälpen började som en Facebook-grupp. Jessica Martinsson skänkte julklappar och gjorde inlägg i gruppen. När gruppen övergick till att bli en förening fick hon frågan om hon ville vara med i styrelsen. Det kändes självklart att tacka ja.

– Jag har inga barn hemma längre, det är jag och min sambo och hunden. Nu kan jag bidra med min tid, säger Jessica Martinsson.

 

LÄS OCKSÅ: Frivilligarbetet håller Sverige igång

 

Det stora arbetet börjar i september. Då går de ut med information om att man kan söka hjälp från föreningen. De skriver på Facebook och sätter upp lappar på socialen och på förskolorna. 

– Vi kräver ingen inkomstuppgift, ingen livshistoria. Om vi får höra att någon ”minsann har råd att fixa naglarna, men inte presenter till barnen”, då lyssnar vi inte på det. Vi tänker att om man inte behöver hjälp, så söker man inte, säger Jessica Martinsson.

Sen börjar arbetet med att hitta rätt julklapp till rätt barn. Mycket är begagnade leksaker från privatpersoner. 

– Vi slår in, packar i kassar, och sen får de komma och hämta. Vi har en liten kassa också så att vi kan köpa vissa nya saker, framför allt till tonåringarna.

 

LÄS OCKSÅ: Åsa räddar liv – dubbelt upp

 

Flera lokala företag är med och bidrar. Ett år fick de matkassar från ett matvaruhus. Biografen ställer upp och visar film på julafton och bjuder på dricka och popcorn.

– Det är mycket glädjetårar och mycket kramar. Efteråt får vi tackmejl, det värmer gott i hjärtat.

I föreningens styrelse är de flera som jobbar i vården, berättar Jessica Martinsson.

– Det är kanske något i det här med att hjälpa, att man fortsätter även på fritiden, funderar hon.  

Fotnot: En del kommuner ger extra försörjningsstöd till jul, andra gör det inte.