661 kronor i löneökning till alla och ytterligare 400 kronor till undersköterskorna, kräver Kommunal i kommande avtalsrörelse. Undersköterskorna Maria Fors och Kristina Helispää Bouaoud jobbar på Södersjukhusets förlossningsavdelning i Stockholm och blir glada när de får höra om avtalskraven.

– Jag stödjer det fullständigt. Jag hoppas att vi kan få det här. Jag känner att arbetsgivaren uppskattar inte en människa som jobbar på samma arbete, om man vill få upp sin lön måste man byta jobb ofta, säger Kristina Helispää Bouaoud.

Hon har jobbat på Södersjukhuset i tio år och tjänar 25 700 kronor i månaden. Hennes kollega Maria Fors har arbetat något kortare tid och tjänar knappt 25 000. Hon är också nöjd med kravet på 1061 kronor i löneökning för undersköterskor, och tycker att det är bra att Kommunal provar en ny strategi och pekar ut en grupp som man ska satsa på.

– Nu har man haft den här gemensamma familjen, försökt driva sina frågor och inte fått gehör för dem och då får vi göra på ett annat sätt. Vi har provat det här i så många år och försökt höja vår röst, och det har inte fungerat så bra, säger Maria Fors.

Samtidigt kan man kanske tycka att 400 kronor extra inte är så mycket?

– Nej det tycker jag inte heller förvisso, jag tycker vi skulle ha mer. Men man vet ju hur det funkar, de kommer ju inte ge det. Och det här kommer säkert kräva en kamp, jag tror inte att arbetsgivarna ger sig så enkelt för våra krav, säger Kristina Helispää Bouaoud.

Båda två tycker att det är synd att de inte kan strejka, eftersom de arbetar inom akutsjukvården.

– Vi skulle kunna strejka en timme kanske, som en markering. Eller två timmar. Det har jag tänkt på. Bara som en markering att nu säger vi stopp och är inte vi här så… säger Maria Fors.

De önskar sig en statushöjning på yrket. Kristina berättar om en gång när en läkare behandlade henne nedlåtande för att hon ”bara” var undersköterska.

– Då tänkte jag, du kan inte ens stå här och operera om inte jag servar operationssjuksköterskan med grejerna. Du kan inte operera då. Och ändå är det så underskattat. Folk brukar säga att jag är bara en undersköterska. Jag brukar säga att jag är undersköterska, det är jag som gör under i vården.

Finns det några andra frågor som ni önskar att Kommunal skulle driva i avtalsrörelsen?

– OB-frågan. Den är ju förfärlig, det är som ett hån. De som jobbar på kassa i affär har dubbla lönen på helgerna. Varför har inte vi det? Kan man ens kalla det OB? Det är inte många kronor vi har, säger Kristina Helispää Bouaoud.