– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares. Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, enligt ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Strejkviljan hög i Kommunal

 

Det har varit känt hela hösten att Kommunal i 2016 års avtalsrörelse vill se en extra satsning på de cirka 150 000 medlemmarna med undersköterskeutbildning. Frågan har varit hur mycket extra man vill att de ska få.

Helené Fritzon (S), ordförande  i SKL:s förhandlingsdelegation säger till Sveriges radios Ekot att ”märket är viktigt”.

– Sen får vi se hur vi inom den ramen kan arbeta för viktiga yrkesgrupper där naturligtvis undersköterskor är en utav dem, säger hon till Ekot.

 

LÄS OCKSÅ: ”Yes!” – kravet väcker jubel på vårdgolvet

 

Industrifacken har krävt 2,8 procent i löneökningar. Bortsett från undersköterskesatsningen följer Kommunal detta ”märke”, även om det i år inte finns någon samordning mellan LO-förbunden, när man kräver 661 kronor.

Räknar man in de 400 kronorna extra till undersköterskorna landar Kommunals avtalskrav på cirka 3,3 procent.

Utöver lönekraven lämnar Kommunal över yrkanden om att en plan för hur rätt till heltid ska genomföras, skrivs in i avtalet. ”Överenskommelsen ska innehålla tydliga mål och hur målen ska följas upp”, skriver Kommunal.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka berörs av kravet?

 

I ett nytt avtal vill Kommunal också ha skrivningar om hur de lokala avtalen ska stödja lönesättning kopplat till yrkesutveckling. Man vill ha erfarenhetstillägg för yrkesutbildade och att nyanställda lönesätts utifrån erfarenhet och kompetens. Facket vill helt enkelt börja få genomslag för den nya lönepolitik man beslutat om, där erfarenhet och kompetens ska premieras mer än tidigare.

Kommunals nuvarande avtal löper ut den 30 april, 2016. Förhandlingar om ett nytt avtal med SKL inleds under vintern/våren.