LÄS OCKSÅ: Festa loss på musslor!

 

Det här behöver du:

1 butternutpumpa, cirka 1 kg
1 gul lök
Olja
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk paprikakrydda
½ tsk örtkryddor, exv timjan
1 burk rökta musslor i olja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl finhackad persilja

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skär pumpan i klyftor och ta ur kärnhuset. Skala löken och dela i några bitar. Lägg pumpa och lök på plåt och ringla olja över. Stek i ugn tills pumpan blivit mjuk. Det tar cirka 45 minuter.

3. Ta av pumpaskalet och lägg pumpaköttet och löken i en kastrull. Tillsätt vatten och mixa soppan slät. Krydda med buljong och kryddor. Låt koka några minuter. Späd med vatten om den är för tjock. 

4. Häll upp musslorna med oljespadet i en skål. Tillsätt vitlök och persilja och blanda. Häll upp soppan i portionsformar och toppa med musslorna.

Så tillagar du färska musslor

Tvätta musslorna och klipp bort ev skägg.
Släng alla musslor som är skadade eller inte sluter sig när du knackar på dem.
Koka upp vätskan efter recept.
Lägg i musslorna och lägg på locket. Skaka på grytan några gånger och se till att det kokar.
Efter 3-4 minuter öppnar sig musslorna och då är de färdigkokta.
Släng alla musslor som inte öppnat sig.

Värt att veta om musslor

• Är rika på järn, zink och proteiner.
• Renar haven från kväve och fosfor och minskar därmed övergödning.
• KRAV-odlade musslor odlas utan kemikalier och skördas på ett miljövänligt sätt.
• Bästa säsong är vinter och vårvinter.