Den 1 januari konverteras ni till ombudsmän, vad innebär det?

– Man lyfter fram arbetsmiljöarbetet för att det ska få ännu större fokus i Kommunal. Medlemmarna signalerar att de vill ha ännu mer tryck i arbetsmiljöfrågorna. Vi kommer jobba riktat mot det som ombudsmän. Som regionala skyddsombud har vi riktat mycket tid mot privata verksamheter men vi behöver ju lyfta arbetsmiljöfrågorna i alla branscher. Arbetsmiljö blir en tydligare profil i Kommunal, tidigare har det ingått i allt det andra arbetet.

Kommer medlemmarna märka att det blir ett större fokus på arbetsmiljö?

– Ja, det kommer de absolut göra för vi ska nå ut varje månad med skyddsronder och utökad närvaro där vi saknar lokala företrädare. Vilka aktiviteter som kommer bli jobbar förbundet fram nu. Men det blir ett helhetsgrepp. Vi kommer att ha kampanjer och arbetsmiljömånaden, en ny bransch varje månad som vi riktar in oss på. Det kommer bli likadana aktiviteter i samma bransch i alla avdelningar samtidigt.

– Vi verkar på alla arbetsplatser där det inte finns skyddskommitté, men vi fungerar också som mentor åt förtroendevalda och en del har känt att de inte har fått använda sig av oss eftersom vi varit inriktade på de privata verksamheterna, nu ska vi jobba mot alla branscher. 

Betyder detta att Kommunals regionala skyddsombud försvinner?

– Nej, det gör det inte. Vi är 20 regionala skyddsombud som varit anställda av förbundet och vi kommer att bli lokalombudsmän. Det finns också 150 förtroendevalda RSO och de kommer finnas kvar på avdelningarna.