Det var våren 2013 som Ulf för första gången besökte Latinamerika. Han kunde lite spanska och fotointresserad hade han varit länge. Det var han och fem bussförarkolleger plus några respektive som reste, en av förarna var kuban.

Ulf kände att han ville återvända och runt nyåret 2014-2015 var han tillbaka i revolutionens land. En fyraveckorsresa vars resultat blev en fotoutställning i Hökarängen i södra Stockholm och boken ”Cuba en cambio – Kuba i förändringens tid”. Boken är fylld med färgrika, kontrastfulla bilder av människor i dagens, 2010-talets, Kuba. Ulf har varit runt på hela ön, från huvudstaden Havanna till landets sydöstra centrum, Santiago. Vandrat och sett Fidel Castros gömställe i bergen, tobaksfälten i Viñales, besökt världsarvsstaden Trinidad.

– Att se Kuba är en häftig upplevelse med blandade intryck. Det finns fattigdom och faktiskt stora klyftor. 

Sedan Ulf kom hem från sin senaste resa har mycket hänt. Barack Obama har fullföljt sin islossningspolitik, något som bland annat har lett till att länderna har öppnat ambassader i respektive huvudstad. Och nu under hösten besökte också påven Franciskus Havanna.

– Jag tror att landet kommer fortsätta att förändras en hel del. Risken är att man bara ser marknaden som befriare och att man tappar en del av egenarten. Nu har man fri utbildning och sjukvård. Jag tycker sådana grejer är positiva och det vore bra om man kunde förvalta det arvet och hitta någon balans. 

Kuba är fortfarande en diktatur, har det varit svårt att gå runt och fotografera?

– Nej. Folk är relativt frispråkiga. De kunde ha kritiska synpunkter och säga att ingenting fungerade. Andra sade apropå förändringarna att de hört liknande saker förut och ”vi får väl se, vi är inte så lättflörtade”.

Tio procent av utställningens intäkter har Ulf givit till människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Han planerar ingen återresa till Kuba just nu, men berättar att han har semesterdagar som brinner inne om han inte tar ut dem. Han funderar på en USA-resa.

– Det är motsatsen …

 


Foto: Ulf Björe