Har ni fått många bidrag?

– Ja, rekordmånga faktiskt. Ett hundratal har skickats in. Vem som helst har kunnat skicka in bidrag, både medlemmar i vår förening och icke-medlemmar och både etablerade och icke-etablerade författare. Det kan vara folk som aldrig publicerat sig förut. Men man måste vara medlem för att sedan bli publicerad. Mitt uppdrag är att det ska vara en antologi med hög kvalité och jag försöker göra den bättre och bättre för varje gång, samtidigt som jag vill att många ska vara med. 

Ni har framför allt efterlyst bidrag om migranters situation, hur kommer det sig?

– Vi har haft för lite folk med annan bakgrund än infödd svensk, både i föreningen och antologierna, framför allt med tanke på hur många med den bakgrunden som jobbar i de traditionella arbetaryrkena i dag. Vi försöker, men det är  inte så lätt. Vi har fått in lite fler än tidigare, så det pekar mot något bättre, men jag tror att det kommer att ta tid. Jag tror att det handlar om en lång process. 

Vad är en arbetarskrivare?

– Förra antologin hade vi med allt från folk i Fas 3 till riksdagsledamoten Bengt Berg. Underifrånperspektivet kan man hitta inte bara på fabriksgolv eller i vården, det finns kvar även om man gör karriär.

Kan du säga något om temat på de bidrag ni fått in?

– Det kommer skrivas om vård, det kommer finnas både prosa och lyrik. Det kommer vara både kända och mindre kända namn. Det är det jag kan säga just nu.