Det är 27:e året i rad som Vision, facket som tidigare hette SKTF, utser årets kulturkommun.

– Vi är mycket imponerade över att en kommun som Tjörn med omkring 15 000 invånare kan visa på en sådan fantastisk bredd inom kulturen. Det gäller inte minst verksamheten för barn och unga, säger Ove Jansson, juryns ordförande och Visions förste vice förbundsordförande, i ett uttalande.

Motiveringen lyfter bland annat fram Nordiska akvarellmuseet som ligger på ön, en väl fungerande biblioteksverksamhet och kommunens stöd till konstnärliga yrkesutövare. Men det nämns också att Tjörn har satsat speciellt på att höja kulturkompetensen hos anställda som arbetar med barn och unga.

Priset innebär, förutom äran, att kommunen får konstverket ”Hus med bod” av konstnären Kaj Bernstone och att Tjörn under ett år får ha hand om vandringspriset, ett glasäpple av konstnären Rune Strand.

De övriga nominerade kommunerna var Bromölla, Sigtuna, Skellefteå, Säffle och Trosa.