– Fantastiskt roligt att vi kan få med oss näringslivet och arbetsmarknadens parter på det här tåget, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) till TT.

Yrkesprogrammen har länge haft svårt att locka studenter samtidigt som vården, byggbranschen och industrin behöver anställa. Detta vill de tre parterna ändra på genom satsningen, som bland annat innebär en kampanj riktad till unga samt ett stärkt samarbete mellan skola och arbetsliv för att skapa fler och attraktiva praktikplatser.

Aida Hadzialic säger till TT att en orsak till att yrkesprogrammen ratas är att den borgerliga regeringen tog bort högskolebehörigheten. Sedan några år kan studenter på yrkesprogram ändå få högskolebehörighet genom att välja rätt kurser. Men regeringen vill att högskolebehörighet ska vara något som går att välja bort, snarare än att väljas till.

I november presenterades Yrkesprogramsutredningen, på uppdrag av regeringen, med förslag på hur yrkesprogrammen ska bli mer populära. Bland annat föreslogs försöksverksamhet med branschskolor, en sorts spetsskolor med den bästa kompetensen, att prao återinförs som obligatoriskt i grundskolan och att samverkan mellan gymnasier och arbetsmarknad ska förstärkas. En del av detta är alltså på gång nu i och med samarbetet mellan regeringen och arbetsmarknadens parter.