För tionde året i rad anordnar LO-distriktet i Stockholm, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett fackeltåg mot rasism och främlingsfientlighet i samhället – på arbetsplatserna, i skolorna och inom politiken. Efter samling klockan 15 på Södermalmstorg går fackeltåget via Mariatorget till Medborgarplatsen. Förra året kom över 3000 demonstranter.

– Frågan är ju aktuellare än någonsin, så i år kan vi nog bli ännu fler. Det ska bli skitkul, säger Gunilla Björnberg, kampanjansvarig på LO-distriktet.

Under avslutningen på Medborgarplatsen blir det tal – klara för detta är Jenny Bengtsson från Hotell- och restaurangfacket och Soran Ismail, komiker, debattör och programledare för SVT-serien ”Absolut Svensk”. Konferencier blir Kommunals pressekreterare Kawa Zolfagary.

Före avmarschen säljer SSU och Ung vänster facklor, för fem kronor styck. Gunilla Björnberg hoppas på snö.

– Då blir det vackert, som ett luciatåg.