I aulan på Norra reals gymnasieskola i Stockholms innerstad dunkar tonerna av Beyoncés låt ”Flawless”. Det beror på att hon i låten citerar ”Alla borde vara feminister”, som från början var ett tal som författaren Chimamanda Ngozi Adichie höll. 

Nu har talet blivit en liten bok på svenska som ges ut i ett samarbete mellan LO, TCO, Sveriges kvinnolobby, Albert Bonniers förlag och ett par organisationer till.

I aulan hölls ett panelsamtal om feminism inför utgivningen, där bland annat LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson var med.

– Jag tycker att det mest medeltida som finns är att vi gör så stor skillnad på män och kvinnor. Så en dag som denna vill jag säga att jag är både fackpamp och feminist, sade han till gymnasieeleverna och de andra som kommit för att lyssna.

Sedan lyfte han att mäns och kvinnors olika roller får stora konsekvenser i arbetslivet, där kvinnor inte bara har lägre löner utan också oftare har väldigt osäkra anställningar.

Karl-Petter Thorwaldsson tycker att samma möjlighet till heltidsjobb och en delad föräldraförsäkring är feminismens viktigaste frågor, även om han går emot många av LO-förbundens medlemmar i den sistnämnda frågan.

Hur tänker du kring det?

– Som opinionsbildare måste man ibland gå före. Man måste ta den här debatten, det gör jag alltid när jag är på kvinnodominerade arbetsplatser.

”Alla borde vara feminister” beskriver mäns och kvinnors olika förutsättningar i Nigeria, varför tycker LO att det är viktigt att svenska gymnasieelever får boken?

– Det är ingen dålig grund att diskutera feminism och jämställdhet över huvud taget, så vi hoppas att det här ska väcka debatt och att lärarna bestämmer sig för att gå ut i klasserna och prata om feminism. Kan vi få det också till yrkesprogrammen så vore jättemycket vunnet. 

Finns det likheter hos oss och i det som Chimamanda Ngozi Adichie beskriver?

– Mycket mer än man kan tro. Rollspelet ser väldigt lika ut, sedan är det klart att vi har kommit mycket längre. Men när man skrapar på ytan ute på arbetsplatser om ”varför väljer just du att ta hela föräldraledigheten”, så är det förvånansvärt lite som har skett.

Chimamanda Ngozi Adichie har tidigare skrivit böcker som ”En halv gul sol”, ”Lila Hibiskus” och ”Americanah”.

När Kommunalarbetaren intervjuade Chimamanda Ngozi Adichie förra året sade hon att det viktigaste för feminismen är att sluta uppfostra flickor och pojkar olika.

– I Nigeria uppfostrar vi flickor till att det ultimata för dem är att gifta sig. Och om en man gör en kvinna besviken så är det alltid kvinnans fel, hon måste ta ansvar för mannens känslor. Intelligenta kvinnor med bra jobb kan säga ”min man tillåter mig inte att göra si och så”. Det skulle inte en man säga.

Fotnot: Hela intervjun med Chimamanda Ngozi Adichie finns att läsa här.