Det var fyra år sedan som skyddsombudet Madeleine Karlsson slog larm om smittorisken inom hemtjänsten. Hon lade en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket där hon krävde arbetskläder. Verket gick på Madeleines och fackets linje, något som fick Kommunal att gå ut till alla sina avdelningar och be dem göra exakt likadana anmälningar som Madeleines.

 

LÄS OCKSÅ: Frågor och svar om nya reglerna

 

Än så länge har man på hennes arbetsplats, Djura hemtjänst i Leksand, inte fått mer än en väst, men nu kommer alltså Socialstyrelsen med ett nationellt krav på arbetskläder.

– Det är fantastiskt. Det är det här jag har velat hela tiden. Och många med mig. Jag tänkte ganska lokalt och så blev det så här stort.

Hon menar att det finns två huvudskäl till att arbetskläder är viktigt i hemtjänsten:

– Dels smittorisken. Vi kan smitta sköra äldre personer med det vi får på oss. Och sen tar vi hem smittan. Dels är det en rättighet, man ska inte behöva slita på sina egna kläder.

Socialstyrelsens föreskrift som börjar gälla vid årsskiftet kräver att alla anställda inom hemtjänst och LSS, undantaget personliga assistenter, ska använda arbetskläder. Kläderna ska vara kortärmade, bytas dagligen och kunna tvättas i 60 grader.

Det är ännu inte reglerat vilka som ska stå för arbetskläderna rent ekonomiskt. Kommunal tycker att det är en självklarhet att det är arbetsgivaren som ska göra det, men ett rättsligt fall kommer att avgöra det hela. Det är Malmö stad som har överklagat en kammarrättsdom och frågan är nu uppe i Högsta förvaltningsdomstolen. Dom väntas efter årsskiftet.