En filmberättelse om fotbollsklubben Barcelona, som på senare år av många ansetts spela den vackraste och bästa fotbollen världen har skådat, har helt klart potential att bli allmängiltig.

Och filmmakarna har nog försökt att skapa en film, som inte bara vänder sig till fotbollsnörden, men missar tyvärr ganska grovt. Visserligen får vi veta spännande detaljer historiskt, om hur det gick till när den spanska staten, och i förlängningen Real Madrid blev den stora fienden. Men det borde varit mer av den varan. Den icke fotbollsintresserade lär ganska snabbt tröttna på analyser av spelsystem och uppräknandet av triumfer genom åren. Ganska mycket känns detta som en reklamfilm för FC Barcelona, producerad på FC Barcelonamuséet. Det är alldeles för lite salt i berättelsen. Att till exempel alla inte passar in i Barcas kollektivistiska anda (läs Zlatan Ibrahimovic) nämns i förbigående med exemplet Maradona. Sen är det motsägelsefullt att hamra in budskapet att det viktiga med Barcelona-andan är atmosfären, fansen och medlemmarna och samtidigt fokusera så mycket på de enskilda stjärnorna som Messi, Ronaldinho, Cruyff med flera. Inte ett enda citat från vanliga medlemmar/fans finns med i filmen.

Sen är det på tok för långt. Utsvävningarna kring klubbens basket- och handbollsverksamhet borde givetvis ha strukits.

Men är du galen i Barcas tiki-taka-fotboll är detta en högtidsstund. Det är generöst med matchklipp där sekvenserna med bollkonstnären Ronaldihno och 70-talsikonen Johan Cruyff stannar längst på näthinnan.