Hur kom du på idén?

– Den kom jag väl på för att det blev mat kvar som inte var utburen – ska jag kasta maten som jag just tagit ur ugnen? Det är vansinne! Så då tog jag upp det med styrelsen att kan vi inte göra matlådor så föräldrar kan köpa det till en billig penning? Vi har en fantastisk styrelse (förskolan drivs som föräldrakooperativ, reds. anm.) så de sa ”ja, det gör vi”. Vi kollade med kommunen och fick klartecken. Föräldrarna var så positiva, det är inte alltid man hinner göra matlådor till jobbet och då kan de gå in och köpa här. Sedan är det roligt att de får äta samma mat som barnen.

Och det fanns inga regler som hindrade detta?

– Nej, vi tar maten nylagad från spis eller ugn och serverar barnen och sedan packar jag in det som inte gick åt, det som ingen rört, lägger det i matlådor, kyler och stoppar i frysen. På fyra timmar ska man få ner maten till fyra grader men det går mycket fortare här för vi äter på en halvtimme.

Många medier har uppmärksammat ditt initiativ, hade du väntat dig det?

– Nej, haha! Det började med en mamma som frågade om jag hade en matlåda, sedan knäppte hon kort på den och lade ut på Facebook. Så sa mina kollegor att flera hundra hade gillat det här och sedan var det hur mycket som helst, jag vet inte hur det gick till. Kanske för att nyheterna i dag bara innehåller elände och terror och sedan kommer en matlåda för 25 kronor som balsam för själen.

Har du fler tips för att spara eller jobba miljömedvetet?

– Vi ser alltid till att köpa svenskt och ekologiskt förstås. Vi gör allting från grunden så vi försöker göra allt som står i vår makt. Det är roligt att jobba på en förskola där föräldrar och styrelse är så positiva, det är bara ja till allting.