Attendo är ett av Sveriges största omsorgsföretag, med 18 000 anställda totalt i Norden. Det har skvallrats ett tag om att Attendo är på väg in på börsen, och den 30 november är det troligen dags.

I dag, onsdag, öppnar anmälan för att få köpa aktier inför börsnoteringen. För de anställda i Attendo finns ett särskilt erbjudande. Information om det har skickats ut till samtlig personal.

– Man får köpa upp till 600 aktier, motsvarande 30 000 kronor. För allmänheten beror antalet aktier på intresset, men de anställda är prioriterade att köpa 600 aktier oavsett, säger Stefan Svanström, kommunikationschef på Attendo.

En aktie kommer kosta 50 kronor. Det finns en nedre gräns, som innebär att man måste köpa minst 200 aktier. Det betyder att man måste handla för minst 10 000 kronor.

Nästa år kommer Attendo även att lansera ett aktiesparprogram för de anställda. Detaljerna för det är inte klara och ska förhandlas med Kommunal.

– Men principen är att man som anställd får köpa aktier för ett visst belopp till rådande aktiekurs inom ramen för det här programmet. Om man sedan är kvar som anställd i Attendo i upp till tre år efter att man börjat spara så har man möjlighet att få fler aktier som matchar de aktier man har köpt, säger Stefan Svanström.

Carl Rosén är vd på intresseorganisationen Aktiespararna. Han säger att man i allmänhet ska se aktier som en långsiktig investering, och inte köpa aktier för pengar som man snart kan behöva. Om man har pengar att köpa aktier för så finns det både för- och nackdelar med att bli delägare i företaget man jobbar i.

– Går det bra så blir det en bra affär. Men går det dåligt och man har väldigt mycket aktier i det bolag man jobbar så har man väldigt hög risk. Man är beroende av företaget både för sitt jobb och för sina placeringar, säger Carl Rosén.

Att köpa aktier innebär alltid en viss risk. Men Carl Rosén säger att det finns vissa saker som pekar på att det kan vara en bra affär att köpa aktier i Attendo. En är att flera stora, välkända investerare köper en stor del av aktierna, vilket de inte skulle göra om de inte trodde på affären.

– Och här talar man om att aktien ska kosta 50 kronor. Det vanliga är att kostnaden rör sig inom ett intervall. Det är självklart att det är bättre att veta exakt vad det kommer att kosta, säger Carl Rosén.

Samtidigt vilar den politiskt laddade frågan om vinster i välfärden över Attendos börsnotering. Just nu pågår en statlig utredning om hur vinster i välfärden ska kunna begränsas. I och med börsnoteringen minskar ägaren, riskkapitalbolaget IK, sitt ägande i företaget från 97 till 33 procent. Carl Rosén säger att börsnoteringen kan vara ett sätt för ägarna att dra sig ur branschen. Anledningen till det tror han inte i första hand är att man är rädd för stora politiska inskränkningar, utan snarare att man anser sig ha mjölkat ur de vinster som går att göra.

– En stor del av kvaliteten i de här verksamheterna är ju tid med patienter, brukare eller elever, och det är svårt att rationalisera bort. Jag tror att riskkapitalbolagen ser en chans nu att hitta något lönsammare, säger Carl Rosén.

Aktieutdelningen kommer att vara 30 procent av vinsten. Attendos vd Henrik Borelius kommer ensam äga aktier till ett värde av 327 miljoner kronor.