Juryn består av två vinkännare och vinnaren utses av branschorganisationen Svenskt Vatten. Först utses tre delsegrare: Norrlands bästa kranvatten finns i Timrå, Svealands i Västerås, men det var alltså Götalands vinnare, Bromölla, som var bäst i landet.

– Det är ju rätt jämnt om man säger, säger Tommy Seyfried. Men vi har ett bra grundvatten från början. Vi hämtar det från Kristianstadsslätten. Det är förutsättningarna som styr, vi har inga kemikalier i vattnet, det är bara filtrering.

Kan man verkligen tävla i kranvatten?

– Ja, visst kan man det. Vi provade själv finalisterna och visst var det skillnad.

Juryns omdöme om Bromöllas vatten lät så här:

”Klockrent med en uppiggande, porlande känsla. Ett riktigt lyxvatten. Gnistrande rent och friskt, men ändå smakfullt med karaktär. Ett vatten som andas hälsa och välbefinnande.”