Såser 
Ulla Karlström och Cecilia Lundin
(Norstedts)

Tidningen Allt om Mat har samlat sina 400 bästa såsrecept i en liten behändig bok. Varma och kalla såser, bulj­onger, dressingar, dessertsåser presenteras med förslag på vad de passar till. Låter det mycket så räcker första kapitlet med 14 grundsåser långt.

 

Best of British
Jones, Morén och Taube
(Natur och kultur)

Taylors & Jones är ett kafé i Stockholm som gör fantastisk korv. Nu vill de som driver stället ge brittisk mat upprättelse i Sverige och i boken finns klassiska brittiska rätter – som fish and chips, mushy peas och christmas pudding – och mindre kända rätter som musslor i fralla. En inspirerande och lärorik bok.

 

Condiments
Caroline Dafgård Widersson
(Natur och Kultur)

Här finns recepten för dig som vill göra dina egna smaksättare. Enkla och tydliga beskrivningar över hur du gör allt från egen senap och ketchup i många varianter till Hoisinsås och sweet chilisås men också kryddblandningar, vinäger och pastor. Allt utan onödiga tillsatser.

 

Den blå maten
Niklas Ekstedt och Henrik Ennart 
(Ordfront)

I världen finns några områden där människorna lever ovanligt länge. Den här boken presenterar läcker mat från några av dessa områden, i Italien, Grekland, Sverige, Costa Rica och Japan. Trots att maten är olika har den mycket gemensamt, som mycket växter, lite kött och lite av socker och vete.

 

Afternoon tea
Anette Rosvall
(Printz)

Bilderna på vackert porslin fyllt av te och godsaker får nog de flesta att bli sugna på att ställa till med Afternoon tea. Anette Rosvall har stor erfarenhet av detta och delar med sig av en lång rad recept och roliga fakta om brittiska snittar, scones, kakor och pajer. Tröttnar man på det söta finns ett kapitel med klassisk pubmat.

 

Mustiga grytor och långkok

Kristina Eriksson 
(Semic)

Grytor är något av det bekvämaste i matväg. Här finns grytor med både fisk, kyckling, kött, vilt och grönsaker. För en gångs skull vill jag prova nästan alla recept i en kokbok. Vissa är mer traditionella, medan några mer oväntade smaker får koka ihop, till exempel älgkött, grönmögelost och björnbär.