– Svaret är inte tillfredsställande, säger ett av Kommunals arbetsplatsombud, undersköterskan Paméla Hööst.

Arbetsgivaren lovar i sitt svar att ta tag i mindre saker som målning och lösa handfat med mera. Men huvudfrågan om att lokalerna inte går att bedriva patientsäkert arbete i lämnas därhän.

­– Det står ingenting om större lokaler, det finns ingen tidsplan, säger Paméla Hööst.

Det har gått några veckor sen rabaldret kring den andra förlossningsavdelningen på Södersjukhuset, Södra BB, brakade loss. Först skulle den avdelningen läggas ner i nuvarande form, verksamheten omorganiseras och resurserna fördelas jämnare. Beskedet fick personalen på förlossningen att än en gång hoppas på deras undermåliga lokaler skulle kunna ersättas om verksamheten organiserades om.

Men snabbt blev frågan politik och försvarare av det unika konceptet på Södra BB med en mer sammanhållen vård, såg till att förslaget drogs tillbaka.

Då fick de anställda vid förlossningen en trappa ner nog. Facken skickade en så kallad 6.6a-anmälan av arbetsmiljön där man krävde svar på vilka åtgärder arbetsgivaren planerar att vidta (läs mer här).

– Men i slutändan handlar det inte om Södra BB:s vara eller inte vara. Utan det handlar om våra små rum och slitna lokaler, säger ett av de andra arbetsplatsombuden på förlossningen, Kristina Helispää Bouaoud.

På Södra BB, en trappa upp, är Agneta Schelin, den enda anställda undersköterskan.

– Vi har varit oroliga för vad som ska hända med vår avdelning. Samtidigt måste vi göra vårt jobb och får stoppa undan oron. Sen tycker jag det är sorgligt att lokalerna ser ut som de gör där nere. Jag lider med dem, säger hon.

Fackets 6.6a-anmälan går nu vidare till Arbetsmiljöverket.

Varför har ni väntat till nu med en 6.6a-anmälan?

– Vi har diskuterat det tidigare men droppen var när vi fick veta att vi inte skulle få flytta upp till plan 3 som tanken var tidigare. Vi har väntat i tio år nu, säger Kristina Helispää Bouaoud.

KA har sökt verksamhetschef Ingegerd Lantz. Beskedet är att hon inte är tillgänglig denna veckan.