I helgen brann ytterligare flyktingförläggningar. Sammanlagt har 25 boenden brunnit i år. De flesta innan någon flyttat in i dem. Nu går Kommunal ut och kräver att arbetsgivarsidan ska ta ett större ansvar för att personalen är säker på arbetsplatser där flyktingar bor.

– Vi fattar att den situation som vi är i nu är exceptionell, men vi måste värna de anställdas trygghet, säger Annelie Nordström.

 

LÄS OCKSÅ: Bränderna oroar Kommunal

 

Att det finns risker är hon och Kommunal inte ensamma om att tycka. Migrationsverket menar att många försäkringsbolag vägrar försäkra boenden för asylsökande och att de därför gått miste om hundratals boendeplatser för att bland annat vandrarhem inte kunnat ta emot flyktingar. Trots risken är det inte ovanligt att boenden för ensamkommande flyktingbarn bara har en personal där på natten. En enda person som dessutom ska sova.

– Det är inte acceptabelt. Särskilt inte nu när så många ställen brunnit ned. Vi kräver att det alltid ska vara vaken personal och att man aldrig ska arbeta ensam när det är 20-30 ensamkommande flyktingbarn som bor på ett ställe. Dessutom kräver vi att boenden ska stå under bevakning av vakter eller polis om det finns en känd hotbild.

Vad menar ni med hotbild?

– Om det har varit bränder i närområdet, om det har kommit in hot eller om det finns ett känt motstånd mot boenden som ska öppna.

Men just nu är det ett hårt tryck på boenden för flyktingar. Det finns inte tillräckligt med platser. Är det inte rimligt då att personal är tvungna att jobba över och acceptera överbeläggningar?

– Det är klart att de måste kunna göra det under en uppstartsperiod. När det gäller säkerheten däremot så måste den åtgärdas direkt. Man måste vara riskmedveten. Man kan skjuta på att starta en fritidsaktivitet, men man kan inte skjuta på säkerheten.

Redan har kontakter tagits med arbetsgivarsidan.

– De säger ju inte att de håller med oss, men det märks att de förstår vad vi pratar om.

Kommunal har också tagit kontakt med alla sektioner för att tala om att de inte ska tumma på säkerheten i förhandlingar med både kommunala och privata arbetsgivare.

– Vi kommer att kräva skyddsstopp om vi måste.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal agerar efter attentat

 

Under onsdagen ska Annelie Nordström möta regeringens ansvariga ministrar Åsa Regner och Ylva Johansson för att diskutera vad fackförbunden kan bidra med för att flyktingmottagandet ska bli så bra som möjligt. Hon kommer bland annat att ta upp personalens villkor och det handlar inte bara om hot utifrån. Ett bra mottagande ställer krav både på bemanning och kompetens.

– Vi gör inte det här för att göra det besvärligt för flyktingar att komma till Sverige, men för att våra medlemmar ska kunna ge ett värdigt mottagande så måste de kunna vara trygga på jobbet och ha bra anställningsvillkor.

Fotnot: För att få mer information om läget genomför Kommunal just nu en enkätundersökning om arbetsvillkoren på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Du kan besvara frågorna här. Det går bra att vara anonym.